2024. május 22. - Júlia, Rita

A Margit hídról is szó lesz ma

Több mint félszáz témát tárgyal csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés, az áfakulcs júliusi 5 százalékos emelése miatt várhatóan döntenek a kéményseprési tarifák idei újabb emeléséről is.
2009. június 25. csütörtök 06:25 - HírExtra
Az augusztus utolsó csütörtökéig tartó nyári szünet előtti utolsó ülésen a legnagyobb vita a Margit híd rekonstrukciójára tervezett 13 milliárd forintos összeg 17 milliárddal való megemelésének szándéka kapcsán várható.

A városvezetés javaslata csak akkor kerülhet a közgyűlés elé, ha azt minősített többséggel, 34 szavazattal napirendre veszik. Ehhez mind a 34 MSZP-s és SZDSZ-es képviselőre, vagy ellenzéki támogatásra lesz szükség.

Havas Szófia (MSZP) a pénzügyi bizottság szerdai ülésén nem támogatta az önkormányzat költségvetésének olyan jellegű módosítását, hogy költségvetési átcsoportosításokkal biztosítsák a 17 milliárd forint pluszpénzt. Közölte, hogy sem ezt, sem azt a javaslatot nem szavazza meg csütörtökön, hogy a pénzügyi bizottság helyett a főpolgármester döntsön a nyári szünetben a közbeszerzési ügyekben.

Az MSZP-frakció azonban mindkét témában kötelező igennel való voksolásról határozott. A frakciófegyelem szigorítása érdekében kedd este elfogadott frakciószabályzat olyan jellegű módosítást is tartalmaz, hogy a jövőben akár több tízezer forintos büntetésre is számíthat az, aki kiszavaz.

A Margit híd felújítása kapcsán Bagdy Gábor, a KDNP fővárosi frakciójának vezetője paritásos közgyűlési bizottság létrehozását kezdeményezi, az összes önkormányzati beruházás előkészítésének és megvalósulásának áttekintésére. Demszky Gábor ugyancsak a Margit híd felújításával kapcsolatban ÁSZ-vizsgálatot kezdeményezett a mérnökár és a kiviteli ár közti drasztikus különbség miatt.

A Főpolgármesteri Kabinet hétfői álláspontjának megfelelően visszavonja a városvezetés azt a javaslatot, hogy a jövőben a főpolgármester döntsön a közterület-használati engedélyekről, a szakbizottságok helyett.

Vita várható a városvezetés azon indítványáról is, amely arról szól: a közgyűlés kezdeményezze az országos főépítésznél, hogy a XXIII. kerületben az M5-ös autópálya melletti védett erdőt beépíthessék. A városüzemeltetési bizottság szerdán elutasította ezt a javaslatot.

A közgyűlés elé kerül egyebek közt a Kossuth téri mélygarázs megvalósítását, az állatkert további rekonstrukcióját, az új budapesti egészségügyi modell kialakítását célzó javaslat is.

Az MTI információi szerint a szocialisták várhatóan nem támogatják majd a Fidesz-KDNP azon javaslatát, hogy módosítsák a tavaly elfogadott szmogriadó-rendeletet. Az MSZP ősszel térne vissza erre a kérdésre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását