2024. április 25. - Márk

Kiállítás pályamunkákból

A 2009-es Haydn-emlékév tiszteletére kiírt Haydn-szoborpályázatra beérkezett pályamunkákból kiállítás nyílt kedden a fertődi Esterházy-kastélyban.
2008. július 22. kedd 16:23 - Hírextra
Az érdeklődők is szavazhatnak a nekik leginkább tetsző műre, a voksolás eredményét figyelembe veszik a győztes pályamunka kiválasztásánál - mondta a döntéshozó Műemlékek Nemzeti Gondnoksága(MNG) sajtófőnöke az MTI-nek.

Beregi-Nagy Edit közölte: Paulkovics Iván és Baráz Tamás két-két pályaművet küldött be, R. Törley Mária, Szanyi Péter, Némethy Balázs, Széni-Varga Géza és Bíró Lajos pedig egy-egy munkával jelentkezett a pályázatra. A pályaművek látványterve és makettje látható a kiállításon. A világhírű zeneszerzőt, Joseph Haydnt, valamint a mecénást, Esterházy "Fényes" Miklóst megörökítő gipszmakettek segítik a nézőt abban, hogy el tudja képzelni, miként hat majd a szoborpár végleges helyén.

Az elgondolás szerint a herceg bronzba öntött alakja a kastély hátsó homlokzatának erkélyén jelenik majd meg úgy, hogy vizuális kapcsolatot tart a Muzsikaház felől érkező Haydn alakjával. A zeneszerző ugyanis a Muzsikaházban élt és a ma is meglévő - a kastély hátsó homlokzatához futó - fasoros sétányon járt át a kastélyba 1762-től csaknem 30 éven át.

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága azt a célt tűzte ki a nyílt, országos pályázat kiírásával, hogy a köztéri szoborpár állítson emléket a zseniális zeneszerzőnek és a tehetsége kibontakoztatását lehetővé tevő Esterházy Miklós hercegnek. Az alkotás örökítse meg e két nagyformátumú személyiség kapcsolatát - mondta Varga Kálmán, az MNG igazgatója korábban az MTI-nek.
Ugyanakkor hiányt is pótol az alkotás, hiszen máig nincs köztéri szobra a településen sem a zeneszerzőnek, sem a fertődi Esterházy-kastélyt rezidenciává kiépítő Esterházy "Fényes" Miklósnak - tette hozzá az igazgató.

A döntés előtt a Képző- és Iparművészeti Lektorátus szakértői bizottsága értékeli a pályázatokat és javaslatokat fogalmaz meg. Az MNG emellett konzultál a fertődi önkormányzattal, továbbá figyelembe veszi a kiállítás közönségének szavazatait. A pályamunkák augusztus 24-ig tekinthetők meg. A döntést várhatóan szeptember elején hozza meg az MNG.

A bronz szoborpárt a tervek szerint 2009 koranyarán állítják fel. Összköltsége meghaladja a 25 millió forintot. A fedezetet az emlékév központi költségvetéséből, illetve szponzorok bevonásával teremti elő az intézmény - mondta a sajtófőnök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását