2024. május 6. - Ivett, Frida

A kórházak fele nem megfelelő

A kórházak több mint fele nem felel meg az emlőrák-műtétekre vonatkozó szakmai protokollnak - derült ki az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) most elkészült felméréséből, amelyet pénteken juttattak el az MTI-hez.
2007. szeptember 28. péntek 15:53 - Hírextra

Tavaly az ország 103 egészségügyi intézményében 8.063, a biztosító által finanszírozott emlőműtétet végeztek az orvosok. A felmérés szerint a vizsgált kórházak, klinikák közül mindössze 41 intézmény felel meg a Sebészeti Szakmai Kollégium által készített protokollnak - olvasható a felügyelet közleményében.

Vagyis ezeken a helyeken 2006-ban több mint 70 műtétet végeztek, 62 kórházban azonban az operációk száma nem érte el a 70-et, 46 intézményben pedig 35-nél kevesebb beavatkozás volt. Az elemzők Nógrád megyében például nem találtak olyan kórházat, ahol a protokollnak megfelelően az éves 70-100-as nagyságrendet elérte volna a beavatkozások száma. (A kimutatás finanszírozási adatok alapján készült, így az esetszámot illetően kisebb eltérések előfordulhatnak; nagyságrendi eltérés azonban nem valószínűsíthető.)

EBF közleménye szerint a felügyelet elemzői 103 olyan egészségügyi intézményt vizsgáltak, ahol a társadalombiztosítási ellátás keretében tavaly legalább egy beavatkozást végeztek, és ezt az OEP visszaigazolta.

A Sebészeti Szakmai Kollégium által készített szakmai protokoll szerint ideális esetben azokban a kórházakban kellene csak daganatos emlőműtéteket végezni, ahol az operációk száma éves szinten eléri a 70-100-as nagyságrendet. A javaslat mögött az a feltételezés áll, hogy ilyen nagyságrendű beavatkozás esetén biztosítható megfelelő tapasztalat és gyakorlat - olvasható az EBF közleményében.

Az emlőrák a nők egyik leggyakoribb betegsége, Magyarországon évente hatezer-hétezer új emlőrákos beteget fedeznek fel. A betegség az 50-60 éves kor közötti nőknél fordul elő legnagyobb gyakorisággal, ám a 40 év alatti nőknél is számos esetben diagnosztizálnak emlőtumort - ismerteti a közlemény.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását