2024. április 19. - Emma

A "megtalált cirkáló" rejtélye

Megjelentek az első felvételek a második világháborúban elsüllyesztett HMAS Sydney ausztrál cirkáló hullámsírban fekvő roncsairól, de továbbra is rejtély, hogy miért kellett meghalnia mindenkinek a 645 fős legénységből.
2008. április 4. péntek 12:30 - Hírextra
A 2470 méter mélyen az Indiai-óceánban készült fotók sokat elárulnak az alig harmincperces ütközetről a német Kormoran segédcirkáló és az HMAS Sydney között, de új kérdéseket is felvetnek. A képeken jól látszanak a hajótestet, illetve a felépítményt ért találatok, és a nyomok alapján azt az új keletű teóriát sem lehet elvetni, amely szerint a katasztrófát a lőszerraktárban történt robbanás okozta.

Az orr-részből alig maradt valami. "Ez nagy erejű detonációra utal, ami felszakította a fedélzetet és szinte felgyűrte az 'A' jelű lövegtoronyra" - mondta John Perryman tengerészeti hadtörténész.

A távirányítású mélytengeri kamerával készült felvételeken egy mentőcsónak sem látszik. Nem világos, hogy hová tűntek, hiszen a legénységből senki nem élte túl a csatát. "Elképzelhető, hogy a csónakok is megsérültek és túl rossz állapotban voltak ahhoz, hogy használni lehessen őket, de semmi biztosat nem tudunk még" - mondta Bob Trotter, a hajó felkutatására létrehozott alapítvány (Finding Sydney Foundation) vezetője.

A Kormoran 1941. november 19-én, délután 4 óra körül támadt a cirkálóra a nyugat-ausztráliai Perth kikötővárostól 800 kilométerre. A német hadihajó holland kereskedőhajóként azonosította magát, majd amikor már csak ezer méterre volt a rutinellenőrzésre készülő ausztráloktól, hirtelen tüzet nyitott. Az ütközetben a Kormoran is megsérült és el is süllyedt, de a 477 tengerész közül 397 megmenekült és ausztrál hadifogságba esett.

Az HMAS Sydney elvesztése volt az ausztrál haditengerészet legsúlyosabb kudarca. A roncsokat a csata után 66 évvel, idén március 16-án találták meg. A hírt Kevin Rudd kormányfő személyesen jelentette be.

A tragédia körülményeinek vizsgálata tovább folytatódik. A kutatást állami pénzből finanszírozzák. "Ki kell derítenünk végre, hogy pontosan mi történt a Sydneyvel" - nyilatkozott pénteken Warren Snowdown, a védelmi tudományok és személyzet minisztere.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását