2024. május 18. - Erik, Alexandra

Tudomásul vette az MSZP-frakció a MÁV átalakítását

Az MSZP-frakció tudomásul vette a közösségi közlekedés átalakításának kormányzati terveit. Ezt Gazda László a frakció raportőri csoportjának vezetője mondta a képviselőcsoport tematikus ülése után szerdán. Az MTI úgy tudja, hogy 2010 januárjától 10 százalékos tarifaemelést terveznek.
2009. november 11. szerda 20:11 - HírExtra
Gazda László kiemelte, a kormány azért döntött a közösségi közlekedés átalakítása mellett, mert úgy látta, a terület jelenlegi formájában finanszírozhatatlan a következő években. Hozzátette: a kormány három éves átalakítási programot készített, végrehajtását pedig haladéktalanul elindítja.

Olyan programról van szó, amelynek folytatását egy a választások után létrejövő új kormány megfontolhat - hangsúlyozta a szocialista képviselő, azzal, hogy a program eredményeként finanszírozható, fenntartható, a párhuzamosságokat mellőző közösségi közlekedés alakul ki.

Vagy - tette hozzá - egy új kormány egy másik programmal próbálja biztosítani, hogy Magyarországnak jobb, finanszírozhatóbb közösségi közlekedése legyen.

Arra a kérdésre, hogy a mellékvonalbezárásokat tudomásul vette-e a frakció, azt válaszolta: igen, a frakció tudomásul vette a kormány döntését.

A közúti és a vasúti közösségi közlekedés integráltan működik majd, hogy a párhuzamosságokat kiküszöböljék, így készül az új menetrend - szögezte le Gazda László.

Kijelentette azt is, hogy szerinte a frakció támogatni fogja a közlekedési - az átalakítást rendező - tárgyú törvényjavaslatot, amelynek vitáját a jövő héten kezdi el a parlament.
A tematikus frakcióülésen az MTI információi szerint hozzávetőleg egy tucatnyi érdeklődő képviselő vett részt, jelen volt Hónig Péter közlekedés miniszter és Antali Károly kormánybiztos is.

Az MTI úgy tudja, hogy a képviselők kaptak egy, a kormánybiztos által készített, az átalakítás programjának ütemezését tartalmazó anyagot.

Eszerint 2010 januárjától 10 százalékos tarifaemelésre kerül sor - a bevételnövelés érdekében, és inflációval megegyező tarifaemelés lenne 2011-2012-ben.

A tervei szerint a 2010. évi országos és regionális menetrendet november 13-áig véglegesítik, a pályaműködési és személyszállítási szerződéseket a hónap végéig aláírják. Az új menetrendet november 28-án teszik közzé, december 12-én pedig bevezetik.

A dokumentumban az is szerepel, hogy a kedvezményrendszer vizsgálatát november 15-ig elvégzik, a regisztrációs jegyet 2010. január 1-től vezetnék be, a rászorultsági alapú kedvezményrendszert pedig 2011-2012 között alakítanák ki.

A dokumentum szerint a közlekedési tárcához kerülne 2010-ben a belföldi személyszállítás irányítása, 2011-2012 között pedig létrejönne egy holding a közlekedési társaságok egységes irányítására.

A MÁV-ingatlanok átértékelésére 2010-ben kerülne sor, a vagyonhasznosítóban szereplő ingatlanok és vagyontárgyak értékesítése pedig 2011-2012 között lenne.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását