2024. április 28. - Valéria

Ferihegyen állomásoznak a légi utántöltő repülőgépek

A Ferihegyi repülőtéren állomásozik az a hat amerikai légi utántöltő repülőgép, amelyek az április 2-4. közötti bukaresti NATO-csúcs alatt Románia légterében járőröző vadászgépeket látják el üzemanyaggal; a repülőgépeket csütörtökön mutatták be a sajtó ké
2008. április 3. csütörtök 15:09 - Hírextra
A KC-135R Stratotanker a Boeing 707-es repülőgép légi utántöltésre átalakított változata, az üzemanyag-tartályok a gép törzsében helyezkednek el.

Jim Crutchfield alezredes, az angliai Mildenhallból áttelepült 398. Air Expeditionary Group (Légi Expedíciós Csoport) parancsnoka az egybegyűlt újságírók előtt arról beszélt, hogy az alakulat támogatóként vesz részt légtér-biztosítási feladatok ellátásában a NATO-csúcs ideje alatt.
Hozzátette, hogy szoros kapcsolatban állnak a magyar katonai és civil szervekkel, akik segítik őket munkájuk ellátásában.

Litauszki Zoltán, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságnak alezredese közölte, ha szükséges akkor a légiirányítást és a magyar légtér használatát biztosítják az amerikai gépeknek.

Az alezredes az MTI-nek elmondta, hogy egyelőre ilyen kérést nem kaptak, mert a polgári légiirányítás segítségével az amerikai fél megoldotta ezeket a problémákat.

Az április 2-a és 4-e között lezajló bukaresti csúcstalálkozó a NATO tagországainak vezetőit látja vendégül. A tankergépek március 31. és április 6. között állomásoznak a repülőtéren.

Az Operation Noble Endeavor (Nemes Erőfeszítés) elnevezésű légi rendészeti misszió keretében az amerikai légierő üzemanyag-utántöltő repülőgépei szolgálják ki a Románia felett járőröző vadászrepülőket, a magyarok pedig légiirányító és légtér-gazdálkodási szaktudásukkal támogatják a légi rendészeti missziót.

Az amerikai nagykövetség a múlt hét csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében arról írt, hogy a csúcstalálkozó kollektív biztonságának kiterjesztését célzó, a NATO keretein belül történő amerikai-magyar együttműködés a NATO-szövetség növekvő erejét bizonyítja.

Ferihegyen 1999-ben is állomásoztak már amerikai tankergépek. Akkor 21 légi-utántöltő gép érkezett Magyarországra, feladatuk a Jugoszlávia elleni bevetésre induló repülőgépek légi utántöltése volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását