2024. március 29. - Auguszta

Fülei Balázs zongorista diplomahangversenye

Fülei Balázs zongorista diplomahangversenye hétfőn hallható Budapesten, a Zeneakadémia nagytermében - közölte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az MTI-vel. A fiatal muzsikus tavaly a moszkvai Csajkovszkij-versenyen a legjobb kísérő különdíját kapta.
2008. április 3. csütörtök 09:12 - Hírextra
A diplomakoncerten A fúga művészete című Bach-műből szólaltat meg részleteket, majd Beethoven két, gordonkára és zongorára írt szonátáját játssza el Várdai Istvánnal, akivel együtt indult a moszkvai versenyen. A program Janácek és Schubert kompozíciójával zárul.

A 23 éves, különleges tehetségű zenész 8 éves korában kezdett zongorázni. A diploma előtt álló művészjelölt repertoárja különleges, XX. századi komponisták - Cage, Hindemith, Dubrovay, Király, Messiaen, Webern, Ligeti - alkotásait is játssza. Szereti a modern zenét, de körvonalazódik az olyan darabok köre is, amelyek mostanában közelebb állnak hozzá, ilyenek például Bach, Beethoven, Schubert, Bartók, Grieg, Liszt, Brahms, Schumann, Debussy, Janácek és Bartók szerzeményei.

Tanára Katonáné Szabó Judit és Eckhardt Gábor volt, a zongorista Nádor György és Réti Balázs tanítványaként végez. Számos mesterkurzuson vett részt, ezeket többek között Rados Ferenc, Kurtág György, Rohmann Imre, Amadeus Webersinke, Florent Boffard, Norma Fischer, Csalog Gábor, Bertrand Ott, Jan Wijn, Jan-Marisse Huizing, Boris Berman és Detlef Kraus tartotta.
Fülei Balázs 14 éves kora óta rendszeresen fellép Európában és Japánban. Szóló- és kamarazenei művek, valamint kortárs művek ősbemutatói fűződnek nevéhez. Másfél év alatt 6 nemzetközi versenyen indult, amelyek többségéről díjazottként tért haza. 2005-ben a tarantói (Olaszország) 43. Arcangelo Speranza Nemzetközi Zongoraverseny győztese lett. Egyedüli magyarként a harmadik helyen végzett a 25. Ettore Pozzoli Nemzetközi Zongoraversenyen, 2007-ben.

Tavaly a Concertgebouw-ban debütált Amszterdamban, a Holland Music Sessions pedig beválasztotta a New Masters on Tour európai koncertturné szólistái közé. Koncertezik majd Pozsonyban, Oslóban, Stockholmban, Los Angelesben és Hongkongban. Mégsem hisz abban, hogy a zenei verseny a legfontosabb része egy zenei pályának.

"Engem nem a hírnév, hanem a zongorairodalom lenyűgöző nagysága érdekel" - nyilatkozta a művész, aki 2006-ban Tokióban készített koncertfelvételt; az albumon Chopin- és Liszt-műveket játszott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását