2024. április 27. - Zita

Conan Doyle, a detektív

Peter Costello "Conan Doyle, a detektív" című könyvében tíz olyan esetet gyűjtött össze, amelynek megoldásában részt vett Sherlock Holmes megálmodója.
2008. március 4. kedd 12:17 - Hírextra
Az író annak idején hetente legalább harminc olyan levelet kapott, amelyben elítéltek vagy gyanúsítottak családtagjai, sőt, maga a rendőrség is segítséget kért tőle. Ismerték ugyanis vaslogikáját, dedukciós képességeit és a bűnügyi pszichológia iránti szenvedélyes érdeklődését.
"Aszerint, hogy mit tartalmazott a levél, apám 2-3 napra bezárkózott a lakrészébe, ezalatt az idő alatt nem is evett" - emlékszik vissza Adrian, a fia.

Doyle, aki 1904-től tagja volt a Gyilkosságok Klubjának, úttörője volt az ujjlenyomat-elemzésnek és olyan nagy ügyekben kérték ki véleményét, mint a Hasfelmetsző Jacké, a Sacco-Vanzetti ügy vagy az ír koronaékszerek elrablása. A Hasfelmetsző esetében azt következtette ki, hogy a gyilkos sebész vagy mészáros, az áldozatokon lévő vágások ugyanis erre utaltak, valamint, hogy nőnek öltözve közelíti meg az általa kiszemelteket.

A rendőrség kérésére foglalkozott Agatha Christie 1926-os, nagy port felvert eltűnésével is. Ebben az esetben azonban meglepő módszerhez folyamodott: elkérte az írónő kesztyűjét, elvitte egy médiumhoz és elfogadta, amikor az illető kijelentette: az írónő él, csak férjével kapcsolatos problémák miatt vonult el a világtól.

A racionális Sherlock Holmes kitalálója egyik fiának halála után lett a spiritizmus híve és ez oda vezetett, hogy még a rendőrségre is elküldte a látnokokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását