2024. május 17. - Paszkál

Fodor: merre tovább, SZDSZ?

Szerda este Fodor Gábor volt a Liberális Fiatalok Egyesületének vendége. A Merre tovább SZDSZ? című rendezvénysorozat harmadik részének témáját leginkább a jelenlegi helyzet szolgáltatta: a koalícióból való kilépés és egy várható tisztújítás az SZDSZ-ben.
2008. április 3. csütörtök 18:24 - Pálfi Rita


Természetesen az egészségügyi reform is szóba került a beszélgetés során. Fodor itt emlékeztetett rá, hogy a politika arról szól, hogy meg tudnak-e győzni másokat a saját igazukról, és hogy eközben képesek-e olyan kompromisszumokat kötni, hogy az igazságuk magva megmaradjon, és mégis szélesebb körű konszenzus alakuljon ki. Arra, hogy mi az a kompromisszum, amit még meg lehet kötni, és mi járna már önfeladással, nincs általános szabály. Nagyon fontos fordulópontot jelent a népszavazás. Bármit is gondolnak a programról, bármennyire is a verseny hívei, látniuk kell a választók által meghozott döntést. Ez világossá tette, hogy változtatni kell az irányon, amit eddig követtek. Erre kell megtalálni azt a közös utat, ami még belefér az elveikbe, de megfelel annak, amiről az emberek döntöttek. Egy demokratikus politikusnak tudomásul kell vennie a nép akaratát, nem megsértődni és duzzogni.

Szóba került az SZDSZ belső konfliktusa is. Fodor újra leszögezte, hogy fontos egy tisztújító küldöttgyűlés tartása. Nem akar belemenni semmilyen méltatlan vitába, azonban kihangsúlyozta, hogy az elmúlt hetek azon nyilatkozatai, amelyek arról szóltak, hogy Fodor hívei csalásra biztattak volna, nem felelnek meg a valóságnak. Ezt a hamis interpretációt nem fogadja el. A bizottság jelentése világossá tette, hogy nem lehet megállapítani, hogy ki kire szavazott. Akármi is az igazság, a megoldás az lehet, hogy tiszta vizet öntenek a pohárba; saját becsületüknek tartoznak ennyivel. A fő kérdés viszont az SZDSZ politikája: hogy jó úton jár-e, elérte-e a kitűzött célokat. Fodor véleménye szerint változtatni kell a párt politikáján. Fontos az alapszabály-módosítás is, hogy még egyszer ne történhessenek olyan visszaélések, mint a tavalyi küldöttgyűlésen.

Fodor kiemelte azt is, hogy nem lenne szabad a két koalíciós pártnak azon vitatkoznia, hogy ki mennyire felelős a kialakult helyzetért. Látni kell, hogy kompromisszumos megoldás született, például az egészségügyi reform kapcsán is. A felelősség közös, már csak azért is, mert közösen szavazták meg a parlamentben. Nem lehet eljátszani, hogy ez csak az SZDSZ ügye volt.

A közönség soraiból érkező egyik kérdés kapcsán Fodor elmondta, hogy a hitelességet a magyar politikai élet központi problémájának tartja. A magyar választásokat általában azért szokták elveszíteni a kormányok, mert a hitelességüket veszítik el. A koalíciónak 2006-ban azért sikerült újra győzni, mert egy miniszterelnök-váltás után az új jelölt hitelesebbnek tűnt, mint az ellenzék vezetője. Mit jelent a hitelesség? Hogy a választók elhiszik, hogy a tettek és a szavak összhangban vannak. Ezen a területen óriási vesztesége van a koalíciónak, és ez a folyamat már az őszödi beszéd előtt elindult. Az is ezt mutatta, hogy közvetlenül a választások után szokatlan módon nem nőtt a kormányzó pártok népszerűsége. Fodor szerint hitelvesztésen ment keresztül a miniszterelnök, az MSZP és az SZDSZ is, ilyen szempontból önkritikusnak kell lenniük. Saját hibáik közül Fodor említette a 2006. október 23-i események után történteket. Kiemelte, hogy egy olyan párt, amely a jogállami normák következetes érvényesítése mellett tör lándzsát, nem teheti meg, hogy a rendőri vezetők kitüntetése mellett kardoskodik. Ez ugyanis óriási hitelvesztést jelent.

Fodor hozzátette, hogy egy héttel ezelőtt még azon a véleményen volt, hogy a koalíció számára nyitva áll a győzelem lehetősége, de csak a hitelesség visszaszerzésével. Mostanra változott a helyzet. Éppen egy bizonyítványt állítanak ki magukról, hogy képes-e ez a két párt kormányozni az országot.

Az SZDSZ jövőjével kapcsolatban elmondta, hogy a legfontosabb, hogy növeljék a párt támogatottságát. Erre útként azt jelölte meg, hogy a liberális politikai eszmerendszert kell újragondolni és újradefiniálni. Négy területet emelt ki. Egyrészt a jogállami normákhoz való ragaszkodást, hiszen emberi jogok gondolata a fundamentuma az SZDSZ-nek. Másrészt fontos a hiteles gazdaságpolitika, cikkcakkok nélkül, ugyanis a múltban ez volt az SZDSZ egyik legkomolyabb erénye. A harmadik fontos kérdés a közélet tisztasága. A negyedik a különböző új eszmék és új irányzatok integrálása a párton belül.

Ennél az utolsónál külön elidőzött, példaként említve a környezettudatos gondolkodásmód megerősítését, és ennek az SZDSZ-hez kötését. Fodor szerint ez az SZDSZ szempontjából kulcsfontosságú ügy. Nagyon sokakat érdekel, hogy mi lesz a jövőnkkel, gyermekeinkkel, unokáinkkal és a környezetünkkel. Az SZDSZ, ha ki tudja alakítani magáról azt a képet, hogy ez az a párt, amelyik a legkomolyabban veszi a környezettudatos értékrendet és gondolkodásmódot, akkor egyúttal egy modern irányba tudja a liberális gondolatot tágítani, és támogatói körét növelni. A környezettudatosságot Fodor olvasatában a hagyományos liberális gondolattal a felelősség kategóriája köti össze. Régen is ezt mondta az SZDSZ: „hiszünk a felelős egyénben”, aki saját magára és sorsára vonatkozóan felelős döntéseket tud hozni. Nem gondolják, hogy atyáskodni kell felette vagy alattvalóként kezelni. A zöld gondolatban ugyanez a felelősség van jelen arra vonatkozóan, hogy a körülöttünk lévő világot rendben adjuk át az utódainknak. Ez lehet az egyik kitörési pont az SZDSZ számára. De persze nem ez az egyetlen recept. Más utat is kell keresni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását