2024. április 29. - Péter

Szobanövények múltja

A mai szobanövények ősei több százmillió évre tekinthetnek vissza: az Alocasiát már a dinoszauruszok is ették, a csipkeharaszt (Selaginella) korai változatát pedig az újkőkorszakbeli emberek lábbal tapodhatták, ma pedig szerény, de mutatós cserepes szoban
2008. május 7. szerda 14:04 - Hírextra

 A szobanövények divatja, "tálalása", elhelyezése ma gyakrabban változik mint régebben. Szerepük is megnőtt a lakberendezésben: hangsúlyossá vált jelenlétük a szobában. Többnyire párosával "járnak", azaz egymás mellé téve két-három különböző növény egy szépséges, a lakás berendezéséhez illő kaspóban.

Ma már nem egymásnak adogatják a szaporított, gyökereztetett növénykéket a háziasszonyok, hanem stylistok és belsőépítészek döntik el, milyen növényt vegyen és mekkora magasságú kaspóba tegye, aki a minimálotthon híve, és milyet, aki a rusztikus, mediterrán, toszkán vagy görög stílustól, színvilágtól nem akar elszakadni.

Akad olyan fikuszfajta, amely tömzsi, vastag szürke szárával, gyökerével és terebélyes kis koronájával úgy néz ki mint egy bonszai.

A buzogányfa szára lényegében egy gyökérgumó. A madagaszkári gumólábfa meglepő látványt nyújt: klasszikus nagypolgári lakásokban nem mutat, inkább modern környezetbe való.

Faméretű kutyatej, szürkébe forduló levélrózsa, az erőteljes, húsos levelű agávé, a vesszőkaktusz, a színes ránclevél, a zöldborsólevelű aggófű, a borzas békaszittyó ma a holland növényforgalmazók kedvencei. No meg a sztár, a nálunk is népszerű zamioculcas, amit egyszerűen zámiának neveznek a virágboltokban, és amely elengedhetetlen kelléke a modern irodáknak és otthonoknak. A zámia nagy cserepet igényel. Kaspója lehet retró, azaz Gorka-kerámiákat idéző, akkor a legdivatosabb.

A klasszikus pálmák és páfrányok is új szerepben tűnnek fel: a kókuszpálma, az ősi cikász és a Washington-pálma ismét kedvelt.

A fekete-fehér otthonokat szépen színesítik ezek a zöld növények - meglepő módon a most nagyon divatos szürke kaspó kiválóan kiemeli rusztikus szépségüket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását