2024. május 2. - Zsigmond

Kósa Lajos: kevés feladatot magas szinten ellátó államot akarunk

Csak akkor vág bele az önkormányzati képviselőtestületek létszámának csökkentésébe a Fidesz, ha kétharmados többséget szerez a választásokon – nyilatkozta Kósa Lajos, a párt alelnöke a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában.
2010. április 6. kedd 10:35 - HírExtra
A politikus kijelentette: a szocialisták kormányzása után Magyarország ma nem engedhet meg magának egy hihetetlenül túlméretezett szociális ellátórendszert. Gondoskodó államon inkább azt érti a Fidesz, hogy az állam viszonylag kevés funkciót lásson el, ám azokat konzekvensen és nagyon magas színvonalon.

Semmi sem igaz az ellene irányuló videofelvételből – ismételte meg a Duna Televízió reggeli műsorában Kósa Lajos fideszes politikus, Debrecen polgármestere. „Kampány van, nem tudok mást mondani” – érvelt. Hozzátette: büntetőfeljelentést tettem rágalmazás miatt. „Hogy ezen túl ki mit nyilatkozik az ügyben, ez másodlagos. Még csak nem is nyomoz a rendőrség ebben az ügyben.”

A jelentősen eladósodott önkormányzati szektorban több változtatást is tervezne egy Fidesz vezette kormány. A képviselőtestületek létszámának csökkentéséhez a kétharmados önkormányzati törvényt kell módosítani. „Ha lesz kétharmada a Fidesznek, akkor meg lehet csinálni, ha nem, akkor, nem” – nyilatkozta Kósa.

Külső támogatásra más parlamenti pártoktól nem igazán számítanak, mivel sem az MSZP-t, sem a Jobbikot nem tartják kiszámíthatónak. „Mi van, ha az MSZP azt találja mondani, hogy bármely kétharmados törvény támogatása fejében ne adjunk ki az igazságszolgáltatásnak MSZP-s politikust?” – érvelt Kósa Lajos.

Az önkormányzatok helyzetének javítása egyébként sem elsősorban a képviselői létszámokon, hanem az ágazati szabályzókon múlik: törvényeken, minisztériumi rendeleteken. Ezek keresztül sokat lehetne segíteni a politikus szerint. Példakánt említette: a beruházások esetén a kiviteli tervek kötelező terv felülvizsgálatának eltörlésével közel húsz-harminc milliárd forintot spórolnának országos szinten.

„Az önkormányzati apparátus létszámának csökkentését is csak akkor szabad megtenni, hogyha az ágazati törvényeken jelentősen módosítunk, és egy csomó felesleges dolgot elhagyunk” – mondta Debrecen polgármestere. Hozzátette: az ilyen elhagyandó szabályokból, egyszerűsítésekből egy csomó paksamétájuk van, mivel ezeket – kérésként – az önkormányzatok már korábban is jelezték a kormányzat felé, ám „a kormány a füle botját sem mozgatta”.

A beharangozott adócsökkentési tervekről a Fidesz alelnöke úgy nyilatkozott: négy év alatt lehet a környező országok szintjére csökkenteni az adóterhelést. Ám ez nem csak az adóként ismert elvonásokon át valósulhat meg. „Hogy mely elemeket kell csökkenteni, ez a nagy kérdés” – mondta Kósa Lajos.

Kifejtette: nem csupán az adók mérséklésével kívánnák csökkenteni a polgárokra és a vállalkozásokra járuló terheket. Az elvonás mérséklődhet adott esetben a járulékok, az illetékek, az eljárási díjak, az egyéb fizetési kötelezettségek mérséklésével is.

„Az állam ma több mint ötven forintot vesz el összességében a jövedelemtulajdonosoktól. Ezt a szintet szeretné a Fidesz 37-38 százalékra csökkenteni, hangsúlyozottan nem az adó, hanem az összes elvonás tekintetében.

„Egy csomó olyan adónemet is egyszerűen el kell törölni, aminek semmi értelme nincsen, mert az adóbevétel nagysága összevethető a behajtási költségek nagyságával” - mondta Kósa Lajos


Milyen lesz az állami szerepvállalás egy Fidesz-kormány esetén? Az ellenfeleik többnyire a „gondoskodó állam” koncepcióját támadják – hangzott a Hattól nyolcig kérdése. „Az a kérdés, mit értünk gondoskodó állam alatt” – válaszolt Kósa.

Szerinte ha a gondoskodó államot valamilyen hihetetlenül túlméretezett szociális ellátórendszerként definiálnánk, erre Magyarországnak ma nincs lehetősége – mivel a szocialisták kormányázása alatt drámai gazdasági visszaesés következett be.

„Olyan államot szeretnénk, ami ésszerűen kevés feladatot lát el, de azt nagyon konzekvensen és jó minőségben” - nyilatkozta Kósa Lajos a Duna Televízió stúdiójában.
Forrás: Duna Televízió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

kocsis.tamas
2011. január 11. 12:42
Budai Gyula Kormánybiztos Úr, Fidesz-KDNP figyelmébe ajánlom
vizsgálatra. 150 milliárdos károkozás a magyar államnak 60
devizahiteles panasza 2010. szeptember hó PSZÁF-nél.
2011. januártól új ablak nyílt, az X akták Fidesz KDNP, Szíjjártó
Péter FIDESZ-KDNP, országgyűlési képviselő és Kósa Lajos FIDESZ-KDNP
országgyűlési képviselő urak a devizahiteleseknek okozott kár
kijelentéseik miatt 150 milliárd vesztesét érte a Magyar Államot és a
választópolgárok fizetése és pénztárcája bánja. A saját
FIDESZES-KDNP-s választópolgáraikat károsították meg és az MSZP és
baloldali szavazótársaikat és akik nem politizálnak, csak dolgoznak
62.000 Ft minimálbérért. Ami a FIDESZ-KDNP jóvoltából "137 Ft-tal
növelte 2010-ben". Magyarországnak ezzel súlyos pénzügyi kárt okoztak,
amivel a magyar családok minden nap csak egyre lejjebb süllyednek. A
FIDESZ-KDNP olyan rendeletet hozott, hogy kiskorú gyerekek akár 20
ezer forint alatt is akár börtön elzárást kaphatnak. Kérdezem, hogy
Kósa Lajos és Szíjjártó Péter 150 milliárdos károkozása nem ugyanazt
érdemelnék-e,. A nevét nem tudom, de egy FIDESZ-KDNP-s képviselőt
felelőtlen kijelentése miatt Orbán Viktor az Országgyűlési irodájába
hívta és kb. 7 perc beszélgetés után kérte, hogy mentelmi jogát vonják
meg. Kérésemmel Szász Károly PSZÁF és az Emberi Jogi Bizottsághoz is
fordulni fogok és elvárom, hogy Budai Gyula tisztességes kivizsgálást
folytasson ebben az ügyben. Mindazok a választópolgárok, akik
Szíjjártó és Kósa úr kijelentése miatt lakásukat elvesztették, utcára
kerültek vagy utcára fognak kerülni, - és bírósági végzés már van - az
MSZP vagy baloldali országgyűlési, vagy önkormányzati képviselőjüket
keressék fel, Magyarország teljes területén, hogy véletlenül panaszuk
biztos célt érjen és ne a FIDESZ-KDNP valamelyik fiókjában végezzék.
Ha kell, aláírás gyűjtésre is sor kerül akár az Interneten, akár az
utcán, de kiállunk azok mellett, és ők is merjék felemelni szavukat,
akik a devizahitel miatt bedőltek, adósságba kerültek, lakásukat,
kocsijukat elvesztették, családjuk szétesett.
Előre is köszönettel: Kocsis Tamás
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását