2024. április 19. - Emma

Széchenyi-díjas szociológus

Környezetszociológusként a természeti-környezeti problémák társadalmi értékelésével foglalkozik Szirmai Viktória, a Kodolányi János Főiskola tanszékvezető egyetemi tanára, kutatóprofesszor, az MTA Szociológiai Kutatóintézet tudományos tanácsadója, akit a
2008. április 2. szerda 10:09 - Hírextra
"A környezeti problémák iránti kíváncsiságom szervesen nőtt ki a posztszocialista iparvárosok iránti érdeklődésemből. Ezekben a városokban, Ajkán, Százhalombattán, Dunaújvárosban vettem észre, hogy a természeti környezeti konfliktusokat, amelyek összefüggtek az iparvárosi jelleggel, a helyi politikai elit felhasználja a válság kezelésére, később a rendszerváltás támogatására és ebben az egész helyi társadalom mögöttük áll" - emlékezik vissza Szirmai Viktória. "Társadalmi érzékenységem, a térbeli társadalmi folyamatok megismerési iránti elkötelezett kíváncsiságom vitt a környezetszociológia felé. Ez mostani kutatási témámban, a globális klímaváltozás társadalmi térbeli hatásainak vizsgálatában is megmutatkozik."

A kutatóprofesszor jelenleg a magyar nagyvárosok térbeli társadalmi szerkezetével, a társadalmi egyenlőtlenségek társadalmi konfliktusokat mobilizáló hatásaival, az európai versenyképesség társadalmi tényezőivel foglalkozik. Úgy véli, jövőnk ezeknek a folyamatoknak a feltárásától és a szükséges intézkedések megtételétől is függ. Ezekből az eredményekből egy átfogó kötet is készül. Előkészületben van egy nyertes norvég pályázatuk, melyben a fenntartható fogyasztás regionális problémáit vizsgálják egy konzorcium keretében.

Szirmai Viktória a közeljövőben könyvet szerkeszt a székesfehérvári fejlődési modellről, egy másik készülőben lévő mű pedig a Közép-dunántúli régió társadalmi, gazdasági, területi folyamatait foglalja össze. A kutatóprofesszor kifejezte reményét, hogy még több fiatalt indíthat el a tudományos pályán, mely nagy öröm számára. "Ezért is vagyok boldog a megtisztelő Széchenyi-díj miatt, hiszen azt mutatja fiatal kollégáimnak, hogy érdemes minőségi munkát végezni elhivatott módon, mert azt a tudományos közélet elismeri" - mondta Szirmai Viktória.

Szabadidejét családjával tölti, szereti a filmeket, színházat, utazást és érdeklődik a természetgyógyászat iránt is.

Szirmai Viktória 1944-ben született Budapesten. 1969-ben végzett az ELTE történelem-filozófia szakán. 1969-től 1989-ig a Politikai Főiskola szociológiai tanszékén tanársegéd, adjunktus, docens, 1989-től az MTA Társadalmi Konfliktusok Kutatóközpontja tudományos főmunkatársa, az MTA Szociológiai Kutató Intézet tudományos tanácsadója. 1991-től az ELTE szociálpolitika tanszékén óraadó tanár, 1999-től a Szent István Egyetem, majd a Kodolányi János Főiskola tanszékvezető egyetemi tanára. 2003-tól az MTA Regionális Kutatóközpontja tudományos tanácsadója Székesfehérvárott. Az MTA Regionális Tudományos Bizottság tagja. A szociológiai tudomány kandidátusa (1985), doktora (1997).

Főbb művei: "Csinált" városok (1988), Budapest. A Central European Capital (társszerző, 1992), The Structural Mechanisms of the Organisation of Ecological-Social Movements in Hungary (1993), Protection of the Environmental and the Position of Green Movements in Hungary (1997), "Socialist" Cities (New Towns) in the Postsocialist Era (1998), A környezeti érdek Magyarországon (1999), Villes nouvelles et villes traditionelles (társszerző, 1999), Verseny és/vagy együttműködés?
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását