2024. április 25. - Márk

Az SZDSZ ellenzékbe vonulásának következményei

Politikai erőviszonyok és alkuk döntik el, hogy milyen következménye lesz az SZDSZ ellenzékbe vonulásának az állami vállalatok felügyelőbizottságaiban, a médiakuratóriumokban, a parlamenti bizottságokban - mondta Lakner Zoltán politológus szerdán az MTI é
2008. április 2. szerda 15:28 - Hírextra

A békés megegyezés a jelenlegi status quo fenntartásának záloga lehet - vélekedett a szakember.
A kormányozhatóság és a parlamenti erőviszonyok tekintetében a politológus azt emelte ki, hogy a kisebbségi szocialista kormány valójában relatív többségben van, továbbá az MSZP-frakció egységes, az ellenzék viszont széttagolt. A 386 fős parlamentben a 188 szocialista képviselővel szemben a Fidesznek, a KDNP-nek és az MDF-nek együtt is kevesebb voksa van. A szocialistáknál a viták ellenére erős a frakciófegyelem, tehát Toller László és Horn Gyula tartós hiányzása ellenére is csak akkor kerülhetnek kisebbségbe, ha az SZDSZ nemmel szavaz. A liberálisok tartózkodása is elég ahhoz, hogy az MSZP keresztülvigye javaslatait a törvényhozásban - mondta Lakner Zoltán.

Hozzátette: a parlamenti bizottsági helyek, illetve tisztségek elosztásának alapvetően íratlan szabályai vannak, és nincs kötelező előírás a kormányoldal összetételének megváltozása esetére. A koalíciós szakítás felveti azt a kérdést, hogy a bizottságokban is kisebbségbe kerül-e a kormányoldal, illetve hogy egyes, hagyományosan ellenzéki vagy kormánypárti vezetésű bizottságok élére az SZDSZ-es képviselő helyett mást kell-e választani, és ha igen, akkor a szabad demokraták hol kaphatják vissza azt a pozíciót.

Az állami vállalatok pártdelegáltjainak helyzetét jogszabály nem rögzíti, így sorsukat befolyásolhatja egy olyan politikai megegyezés, amely magában foglalhatja az SZDSZ parlamenti szavazásainak kérdését is.

Szintén politikai döntéseken múlik, hogy a koalíciós szakítás mennyire hat a helyi politikára, az önkormányzatokban lévő szövetségekre.

A pártok szavazótáborára vonatkozóan Lakner Zoltán elmondta: rövid távon erősítheti a szocialista és a liberális szavazók érzelmi elkötelezettségét, hogy kedvenc pártjuk végre markáns, kompromisszumoktól mentes politikai elképzeléseket hangoztathat, középtávon azonban már az a döntő, hogy milyen programot tudnak adni, milyen szellemi munícióval rendelkeznek, és ez az, ami az ország sorsát is döntően befolyásolja.

Arra a felvetésre, hogy az SZDSZ "holdudvara" a küldöttgyűlésen megfordíthatja-e a pártvezetés koalíciós szakításra vonatkozó döntését, Lakner Zoltán elmondta: szerinte nem várható radikális fordulat. Bár a koalíció sorsa valóban ott dől el véglegesen, ez a fórum mintegy a párt "kirakata", ahol nem lehet marakodni, addigra rendezni kell a sorokat.

Az SZDSZ vezetőinek megválasztásával kapcsolatos visszaélések napvilágra kerülése ellenére a politológus szerint jogilag nem támadható a jelenlegi vezetés, illetve annak döntései, tehát a koalíciós szakítás sem csinálható vissza ilyen alapon. Rövidesen pedig tisztújító küldöttgyűlés is lesz, ami megnyugtató megoldást adhat erre a problémára.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását