2024. május 10. - Ármin, Pálma

Gyurcsányi kapta a Pungor Ernő-díjat

Gyurcsányi E. Róbert kémikus vehette át csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémián az idén első ízben odaítélt Pungor Ernő-díjat.
2008. október 30. csütörtök 18:06 - Hírextra
Az eseményen, amelyre Pungor Ernő 85. születésnapján került sor, megjelent Boros Péter volt miniszterelnök. A díjat Pálinkás József, az MTA elnöke adta át.

A díjat a tavaly elhunyt Pungor Ernő akadémikus, családja és az MTA közösen alapította a kiváló tudós szellemi örökségének gondozásának jegyében. A Pungor Ernő Alapítvány minden évben egy, az analitikai kémia területén kimagasló érdemeket szerzett 45 év alatti kutató díjazását finanszírozza. A díj alaptőkéje hatmillió forint, ennek kamataiból finanszírozzák az évente egyszer kiosztott elismerést, amelynek összege 350 000 forint. A pénzbeli elismerés mellett a díjazott oklevelet és emlékplakettet is kap.

A díjazott személyéről az MTA Kémiai Tudományok Osztálya által létrehozott kuratórium dönt.
Gyurcsányi E. Róbert kémikus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) docense bioszenzorokkal (biológiai érzékelőkkel) foglalkozik, amelyek miniatürizált mérőeszközök "lelke".

A kutató a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem kutató-vegyész szakán szerzett diplomát, ezután felvételt nyert a BME doktori iskolájába, ahol 1999-ben szerzett doktori fokozatot. 1997-ben Tajvanon analitikai műszerezettséggel foglalkozott, majd 1998-ban a Duke Egyetem orvosbiológiai mérnöki karán töltött 3 hónapot vendégkutatóként. Később elnyerte a Memphis Egyetem két éves Herff posztdoktori ösztöndíját. 2002-ben Wilhelm Simon-ösztöndíjjal fél évig a zürichi Eidgenössische Technische Hochschule szerves kémiai tanszékén dolgozott.

2000-ben Akadémiai Ifjúsági Díjjal, majd 2005-ben Bolyai Plakettel ismerte el az MTA, tavaly pedig Talentum Akadémiai Díjjal tüntették ki. A kémiai és bioszenzorok fejlesztésével kapcsolatos eredményeit eddig két nemzetközi szakkönyvben könyvfejezetében, illetve 35 tudományos közleményben foglalta össze. Nevéhez egy nemzetközi szabadalom fűződik.

A díjátadáson Pálinkás József a nemzetközileg elismert iskolateremtő tudóst méltatva hangoztatta, Pungor Ernő kutatásai mellett aktív szereplője volt a magyar közéletnek. Olyan időszakban vállalta el a tudományért felelős tárca nélküli miniszteri megbízatást, amikor az ország nehéz helyzetben volt. Ennek ellenére elérte, hogy lehetőség szerint ne csökkenjen a kutatás finanszírozása, ne romoljon a magyar tudomány helyzete.

Mint az MTA elnöke rámutatott, ma a fiatal kutatók kevés lehetőséget, elismerést és figyelmet kapnak. A Pungor Ernő-díj egy olyan elismerés, amely azt bizonyítja a fiataloknak, hogy a tudományban igenis érdemes erőfeszítéseket tenni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását