2024. április 29. - Péter

Tokody Ilona elismerése

Tokody Ilona Kossuth-díjas énekes, a Magyar Állami Operaház társulatának örökös tagja kapta az idén a Székely Mihály-emlékplakettet, a dalszínház és a Fészek Művészklub közös elismerését, amelyet kedden adtak át Budapesten.
2008. április 1. kedd 18:50 - Hírextra
Kovács János első karmester a díjat átnyújtva felhívta a figyelmet arra, hogy Tokody Ilona már minden lehetséges állami kitüntetést megkapott. A Székely Mihály-emlékplakett azért különösen értékes, mert egyrészt a szakma jelölése alapján ítélik oda (a nominációban a Fészek is részes), másrészt valóban patinás díj, hiszen Székely Mihály (1901-1963) kétszeres Kossuth-díjas operaénekes, kiváló művész halála után egy évvel alapították; most adták át 45. alkalommal.
Válaszként Tokody Ilona elmondta, számára is fontos, hogy szakmai díjról van szó. A közelmúltban köszöntötték A végzet hatalma előadásán abból az alkalomból, hogy 30 éve tagja a társulatnak. A három évtized alatt sok szeretetet, figyelmet kapott a kollégáktól és az aktuális igazgatók többségétől is - idézte fel, hozzátéve: aki nem szerette, az is tisztelte és számított a munkájára. Ezeket a gesztusokat kívánja viszonozni azzal, hogy amíg lehet, énekel, és mindent megtesz azért, hogy képes legyen énekelni, a közönségnek maradandó élményeket szerezni.

Tokody Ilona Szegeden született, énektanulmányait szülővárosában, Berdál Valériánál kezdte, azt követően a Zeneakadémia növendéke volt. 1972-ben megnyerte a Kodály-énekversenyt, 1976-ban pedig az Erkel-énekverseny győztese lett; ugyanebben az évben az Opera szerződtette. Pályakezdő művészként nagy elismeréssel fogadták bemutatkozását kortárs magyar szerzők műveiben.
Számos nagy rendezővel is dolgozott együtt, köztük volt Franco Zeffirelli, Otto Schenk, Götz Friedrich, valamint olyan kiváló karmesterekkel, mint Claudio Abbado, Giuseppe Sinopoli, Giuseppe Patané. Tehetségére hamarosan felfigyeltek külföldön is. 1979-ben a Bohémélet Mimijeként mutatkozott be a bécsi Staatsoper színpadán, olyan sikerrel, hogy azt követően Bécsben főszerepek egész sora várta.

Hatalmas sikereket aratott több európai nagyvárosban (Barcelona, Madrid, Bonn, Róma, Nápoly, Stuttgart, Hamburg) és Japánban is. Olyan világsztárokkal énekelt együtt, mint Fiorenza Cossotto, Jelena Obrazcova, Luciano Pavarotti, Juan Pons, Piero Cappuccili. Richard Strauss Guntramját a New York-i Carnegie Hallban is énekelhette.

Tokody Ilona 1988-ban a Metropolitan közönsége előtt mutatkozott be, Nedda (Bajazzók) és Micaela (Carmen) szerepében. Amerika számos más városából is meghívásokat kapott (Boston, Los Angeles, Houston, San Francisco, Buenos Aires). Hazai és külföldi cégek rendszeresen készítenek közreműködésével hanglemezt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását