2024. május 6. - Ivett, Frida

Reneszánsz karnevál

Mátyás király és Beatrix királynő ideiglenesen a Dél-Alföldre teszi át székhelyét és fogadja az alattvalókat a hét végén Gyulán; a VII. Reneszánsz Karneválon a főúri előkelőségek mellett a középkori élet minden szegletét megismerhetik az érdeklődők, a játékoktól, az ételeken át a ruházkodásig, és a kézműves portékák sem hiányoznak majd a háromnapos mulatságról.
2010. február 5. péntek 14:54 - HírExtra
Péntek este fáklyás felvonulással veszik kezdetüket a programok, majd reneszánsz dumaszínház és mesemondó est repíti a múltba a kicsiket és nagyokat, végül a Csík Zenekar húzza a talp alá valót egészen kifulladásig - közölte az MTI-vel Sinai-Hajnal Edit, a helyi turisztikai hivatal kommunikációs referense.

Szombaton délelőtt hivatalosan is megnyitják a VII. Gyulai Reneszánsz Karnevált, amelyet jelmezes, táncos várbeli bevonulás követ. Több mint két tucat csoport kapott lehetőséget a felvonulásban való részvételre, ezek különböző produkciókkal szórakoztatják Mátyás király udvarát. A csoportok az ország számos pontjáról érkeznek, illetve a szerbiai testvérváros, Pancsova is képviselteti magát. Este reneszánsz bál és Ghymes-koncert zárja a napot.

A karnevál keretében számos program szórakoztatja a kicsiket és nagyokat. Lovagi torna és vívóbemutató lesz az ifjaknak, illetve udvarhölgyképzésben részesülhetnek a fiatal leányok, de a látogatók megismerkedhetnek például a középkori hajítógépekkel is. Emellett lesz íjászbemutató, megjelennek a vándorkomédiások, ügyességi próbákon vehetnek részt a kalandorok, de apródnak is bárki beállhat a királyhoz.

Kiállítás nyílik a reneszánsz viseletről és álarcokról a művelődési házban. A Karneváli "Reneszánsz életképek" fotópályázatra és a " Gyulai álarcok" pályázatra beérkezett műveket pedig az Almássy-kastély cselédszárnyában láthatja a közönség. Emellett sólyom-, héja- és bagolybemutatók lesznek a Vár melletti gödörben.

A velencei karnevál mintájára tartott rendezvény a város szezonnyitó programja 2004 óta, a ceremóniamester most is Novák Péter. A programok eddig elsősorban a gyulai várban zajlottak, de idén kissé bővült a helyszín, ugyanis megnyitották a rendezvény előtt a szomszédos egykori Almássy-kastély cselédszárnyát. Így nem volt szükség fesztiválsátor felállítására, programok sokasága költözhetett az ódon falak közé.

A rendezvény hivatalos honlapja a www.gyulaikarneval.hu számos hasznos információval. Ezt azért is érdemes felkeresni, mert a szállások csaknem hetven százalékban már foglaltak a hétvégére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását