2024. május 9. - Gergely

Szita büntetné a köpködést

Kaposváron büntetlenül nem köphet le senki egy tanárt, és nem sérülhetnek a tisztességesen tanulni akaró diákok jogai - hangoztatta a város polgármestere kedden, azt követően, hogy megbeszélést folytatott a kaposvári középfokú oktatási intézmények igazgat
2008. április 1. kedd 15:24 - Hírextra
A Somogyi Hírlapban megjelent írás nyomán az MTI is beszámolt róla, hogy a 17 éves tanuló durván sértegette, leköpte tanárait, fegyelmezetlenül, kezelhetetlenül viselkedik az iskolában, beleköt diáktársaiba. A pedagógusok tehetetlenségről számoltak be, a szülők együttműködésére nem számíthatnak, s mivel a 18 éves korig tartó tankötelezettség köti a kezüket, a renitens diákot nem tudják eltávolítani az iskolából.

"Egy közösségben mindenféle atrocitás elfogadhatatlan" - hangsúlyozta a Szita Károly az eset kapcsán tartott sajtótájékoztatón, hozzátéve: "elfogadhatatlan, hogy egy vagy néhány gyerek az egész közösséget rombolja, megfossza a tanárokat tekintélyüktől, méltóságuktól".
A városvezető a szakiskolában történtek kapcsán annak a véleményének adott hangot, hogy a probléma nem egyedi eset, s úgy vélekedett: az oktatási törvény ezeket nem tudja kezelni, ezért törvényi szabályozásra van szükség

A pedagógusok és az iskolaigazgatók egyöntetű szakmai véleményét tolmácsolva közölte: nem lehet általánossá tenni az integrált nevelést.

Vannak olyan gyerekek, akik integráltan nem nevelhetők, az oktatási törvény azonban jelenleg nem ad arra lehetőséget, hogy ezeknek a gyerekekkel külön, kisebb csoportokban, megfelelő szakszolgálati háttérrel lehessen foglalkozni - fejtette ki Szita Károly.

Kaposvár polgármestere, utalva Hiller István azon bejelentésére, miszerint bizottságot hoznak létre és kész akár a törvény módosítására is, az iskolai erőszak megfékezése érdekében azt javasolta az oktatási miniszternek, "ne várakozzon sokáig, mert a probléma sajnos itt van, ezek az egyedi ügyek a jéghegy csúcsai".

Kaposvár júniusig megerősíti a szakszolgálati hátteret, amelynek egyik fő eleme az, hogy iskolapszichológusokat alkalmaznak - közölte Szita Károly, hozzátéve: az oktatási tárca, ha segíteni kíván, akkor a jelenlegi egy szakszolgálatos pszichológusra jutó egymillió forint normatívát duplázza meg, "és mi ugyanannyit hozzáadunk".

A város felvállalja azt, hogy kísérleti terepe legyen egy integráltan nem nevelhető gyerekekkel foglalkozó új oktatási struktúrának - mondta.

A polgármester jelezte, az elkövetkező hetekben találkozni kíván az általános iskolák igazgatóival, a szülői munkaközösségekkel és a diákönkormányzatokkal, hogy kikérje a véleményüket a történtekkel kapcsolatosan, és közösen keressék a megoldást.

Bálintné Rehova Márta, az érintett szakiskola igazgatóhelyettese a sajtótájékoztatón bejelentette: kedden a kifogásolt viselkedésű diáklány édesapja kérte lánya felmentését az elméleti órák látogatása alól, azaz magántanuló lesz, amíg le nem zárul a fegyelmi ügy.

Közölte: fegyelmi határozatukban a diáklány iskolájukból történő eltávolításáról döntenek. A befogadó - amennyiben a törvényes képviselő bíróságon nem támadja meg a határozatukat, miként azt korábban eredménnyel tette - egy kadarkúti iskola lesz.

A rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja, veszélyeztetett-e a tanáraival és diáktársaival állandóan konfliktusba került diáklány. Ha igen, akkor további intézkedést kérnek a megfelelő hatóságoktól, amelyek esetlegesen akár a védelem alá helyezésről is dönthetnek - közölte még hétfőn az MTI-vel Kemény Gábor, a bűnügyi osztály vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását