2024. április 24. - György

Produceri kreditrendszer

Produceri kreditrendszert szeretne létrehozni a Magyar Producerek Szövetsége annak érdekében, hogy el tudják dönteni, ki alkalmas a szakma gyakorlására és ki az, akinek az csak megélhetést jelent - mondta Kálomista Gábor, az egyesület elnöke csütörtökön a
2008. február 1. péntek 07:30 - Hírextra
A szervezet vezetője a 39. Magyar Filmszemle keretében tartott produceri találkozót követően nyilatkozott erről, Budapesten.

Kálomista Gábor hangsúlyozta: a Magyar Producerek Szövetsége azt szeretné, ha a kreditrendszert a filmtámogatásnál figyelembe vennék a döntéshozók.
Egy film esetében közlése szerint kreditpontnak számítana a befektetői hálózat, az, hogy bemutatták-e a produkciót, milyen sikereket ért el a film a fesztiválokon, mekkora volt a hazai és külföldi nézőszám. Pozitívumot jelentene az is, műsorra tűzték-e az alkotást televíziók, milyen műsoridőben, s mekkora volt a nézettség. Az adatokat 10 évre visszamenőleg próbálnák begyűjteni - fűzte hozzá.

A szövetség elnöke rámutatott arra, hogy a producerséget tanulni kell. Ugyanakkor hozzátette, hogy ennek Magyarországon nincs olyan szervezett formája, mint amilyennek lennie kellene.
Kálomista Gábor felhívta a figyelmet arra is, hogy a szakmát csak a gyakorlatban lehet elsajátítani. A producerek szövetsége segíteni fogja ebben a fiatalokat: delegálja, majd akkreditálja őket néhány filmbe, lehetőséget adva nekik saját produkció létrehozására.

A produceri találkozón Divinyi Réka bemutatta a Dr. Script forgatókönyv-fejlesztő műhelyt, amelyet Csető Bernát Lászlóval és Szekér Andrással közösen hozott létre annak érdekében, hogy segítsék a minőségi, magyar forgatókönyvírást. Mint elmondta, a szervezet szakmai értékelést ad az adott forgatókönyvről, kérésre részt vesz a forgatókönyv-fejlesztésben, továbbá tanácsadást is vállal.
Szomjas György filmrendező arról szólt, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) is pozitívan értékelné a pályázatok során, ha a forgatókönyv mellé bírálatot is csatolnának a jelentkezők. Kiemelte azt is, hogy az MMK alapot különít el forgatókönyv-támogatásra: ha a producer kész pénzt áldozni a forgatókönyv-fejlesztésre, akkor ennek költségeit a közalapítvány 50 százalékig finanszírozza.

Sándor György, a január 9-én megalakult Producerek Jogkezelő Szervezetéről (PRODJUS) beszélt. A FILMJUS-ból kivált PRODJUS az üres kazettákkal kapcsolatos jogokat és kábeltévé-jogokat képviseli - közölte a szervezet elnöke. Közlése szerint azért váltak külön a nagy filmes szervezetektől, mert a produceri részesedés aránya nagyon kicsi ma Magyarországon: mindössze 13 százalék. A százalékokon csak törvénymódosítással lehetne változtatni - jegyezte meg.

Kabdebó György, a FILMJUS Egyesület elnöke kifejtette: jelenleg Magyarországon az üres kazettákért szednek egy, a törvény által rögzített összeget, illetve a kábeltévé-szervezetek is fizetnek a film közvetítéséért.

Sár Csaba, a DIGITALFILM Egyesület főtitkára azt sérelmezte, hogy Magyarországon már évek óta nem lehet hatékonyan fellépni a "kalózkodás" ellen, mivel a szerzői jogi rendszer szerint a filmek magáncélú másolása, letöltése szabad felhasználási kategóriába tartozik. Korlátot kellene szabni annak, hogy mit, milyen módon, mekkora mennyiségben lehet letölteni - vélekedett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását