2024. április 28. - Valéria

Meghalt a világhírű fotóriporter

Meghalt Dith Pran, a The New York Times kambodzsai származású fotóriportere, a vörös khmerek népirtásának egyik leghíresebb túlélője. Dith Pran 65 éves korában, vasárnap reggel halt meg New Jerseyben. Hasnyálmirigyrák vitte el - mondta újságíró kollegája,
2008. március 31. hétfő 14:08 - Hírextra
Dith Siem Reapban, a híres angkori templomok közelében fekvő észak-kambodzsai városban nőtt fel. Megtanult angolul és franciául és 1972-től a polgárháborúról tudósító Schanberg tolmácsa volt.

1975-ben a főváros, Phnompen eleste után munkatáborba került. A vörös khmerek több mint 50 rokonát, köztük apját és négy testvérét ölték meg. Ő maga túlélte Pol Pot diktatúráját, 1979-ben Thaiföldre szökött, majd az Egyesült Államokban telepedett le. 1980-tól volt a The New York Times fotósa.

Négy évig tartó rabságáról és meneküléséről a kambodzsai munkájáért Pulitzer-díjjal kitüntetett Schanberg könyvet írt. Ennek alapján készült a Gyilkos mezők című filmdráma. Az 1984-ben bemutatott brit alkotást hét Oscar-díjra jelölték és hármat el is nyert.

Dith Pran haláláig fáradhatatlanul dolgozott azért, hogy a világ ne felejtse el a kambodzsai népirtást, és a felelősöket állítsák bíróság elé. Az ENSZ égisze alatt létrehozott nemzetközi bíróság tavaly kezdte meg az első vádlott meghallgatását. A kommunizmust nacionalizmussal vegyítő ideológia nevében a vörös khmerek az ország 7 millió lakosából csaknem kétmilliót mészároltak le.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását