2024. május 2. - Zsigmond

Konferencia a kéményről

A Magyar Mérnöki Kamara, a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara és a Kéményjobbítók Országos Szövetsége által rendezett V. Országos Kéménykonferencia célja felrázni a magyar közvéleményt, a szakterület képviselőit, a jogszabályalkotókat, mivel a rosszul terv
2008. március 31. hétfő 09:30 - Hírextra

A konferencia határozatainak megfogalmazásánál és elfogadásánál minden résztvevő egyetértett abban az alapvető célkitűzésben, hogy minden lehetséges eszközzel segítse elő olyan szakmai, jogalkotói és oktatási – tájékoztatási folyamatok elindítását, amelyek megteremtik a légellátás – gázkészülék – égéstermék elvezetés egységes rendszerként történő értelmezését mind szakmai, mind fogyasztói oldalon, létrehozva e rendszerek működtetésének biztonságos környezetét, végső soron radikálisan csökkentve a tragikus balesetek, CO mérgezések számát. Ezt az alapvető célkitűzést, a "biztonságos környezet" építését szolgálják a Konferencián megfogalmazott főbb feladatok, szándékok, határozatok.

- Jól működő rendszerek kialakításához nélkülözhetetlen a rendszert alkotó elemek szakterületeinek szoros együttműködése. Külön hangsúlyt kapott a társ szakemberekkel, különösen az építészekkel történő szoros kapcsolat már az alkotás első fázisától kezdődően. Ennek alapvető feltétele egymás elképzeléseinek, szakmai feltételrendszereinek tiszteletben tartása, vagy megfelelő érvek mentén történő vitatása.

- Nagyon fontos eszköz a konferencia céljainak és gondolatainak megismertetése a "civil" fogyasztókkal. Ennek aktív módja az Önkormányzatokkal történő szoros kapcsolat kiépítése, mert ezáltal közvetlen tájékoztató fórum nyílhat a lakosság felé, módot adva a veszélyforrások ismertetésére, a mai műszaki színvonalnak megfelelő szemléletmód alakítására.

- A Konferencián megfogalmazódott a rendszeres, szervezett formában történő lakossági tájékoztatás lehetőségének a megteremtése, amelyeken a rendszerben érintett összes szakterület (kéményseprő, készülékszerelő, beüzemelő, légtechnikai szakember) képviseltetné magát, teljeskörű felvilágosítást adva az egyre jobban érdeklődő fogyasztóknak. Meggyőződésünk, hogy így a lakásokba jelenleg kényszerűségből beengedett szakemberekkel szembeni bizalmatlanság sok munkával bizalommá alakul majd át, életeket mentve meg ezáltal.

- A Konferencia felhívja a figyelmet a jelenleg hosszú időt igénylő, nem egységes jóváhagyási, átvételi eljárások miatt nagyon elszaporodó "fekete" szerelési munkákra. Megfogalmazódott ezek veszélyessége mind életvédelmi, mind szakmai, mind nyilvántartási oldalról. A "fekete" szerelések visszaszorítására olyan jogszabályi, szolgáltatói és morális környezetet kell kialakítani, amelyben a jogkövető állampolgár nem érzi hátrányos helyzetben, ellehetetlenítve magát. Ez a környezet csak a folyamatban résztvevő jogalkotók, szolgáltatók, szakmai szervezetek közös munkájával teremthető meg. Ebben, az V. Országos Kéménykonferencia szervezésében is nagy szerepet vállaló Kéményjobbítók Országos Szövetsége, együttműködve a többi szakmai szervezettel, a szolgáltatókkal és a jogalkotókkal, koordinációs szerepet vállal.

A fenti célokból látható, hogy a kéményjobbítók 1993-ban megfogalmazott mottója ma is érvényes:
"A kéményjobbítók azért küzdenek, hogy egy olyan egyszerű szerkezet, mint a kémény, ne lehessen rizikófaktor az emberek életében"

Kiadó: Magyar Mérnöki Kamara

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását