2024. április 29. - Péter

Kijárási tilalom Csernyihivben

A játéktermek és internetklubok látogatását korlátozó esti kijárási tilalmat vezetnek be kamaszok számára Csernyihivben, mert járványszerű méreteket öltött a játék- és számítógépfüggés a helyi tizenévesek körében.
2008. március 31. hétfő 12:42 - Hírextra
A közép-ukrajnai nagyváros polgármesteri hivatalának intézkedése értelmébe a fiatalok az őszi-téli hónapokban 21, nyáron pedig 22 óráig látogathatják a játéktermeket és internetklubokat. A hatóság emellett napi két órában korlátozza azt az időt, amit a tinédzserek a nevezett intézményekben eltölthetnek.

A szabály betartatása érdekében központi nyilvántartást vezetnek be, és kötelezik a játéktermek, internetklubok tulajdonosait a vendégek tartózkodási idejének rögzítésére, hogy az engedélyezett időt letöltő fiatalok ne mehessenek át egy másik hasonló szórakozóhelyre. Szigorúan megbüntetik azokat a tulajdonosokat, akik alkoholtartalmú italokat adnak el tizenéveseknek.

Petro Szedeny, a Csernyihiv megyei egészségügyi főosztály vezetője a Viszokij Val című helyi lap hétvégi számának elmondta: hetente legalább két-három szülő keresi fel őt a hivatalában, hogy segítsen kiszabadítani gyermeküket a játék rabságából. Megfigyelése szerint a szülők csak akkor szánják el magukat arra, hogy orvoshoz forduljanak, amikor a 13-15 éves kamasz már legkevesebb 15 ezer hrivnyát (kb. 450 ezer Ft) eljátszott a családi kasszából. A 20-25 éves fiatalok akkor kérik a segítséget, amikor 50-70 ezer hrivnyát veszítenek. Elmondása szerint a közelmúltban volt egy helyi betege, aki 110 ezer dollárt játékgépezett el.

Csernyihivben és környékén, ahol 20 pszichiáter foglalkozik a kóros játékszenvedély gyógyításával, egy iskolások körében nemrég végzett felmérés szerint a megkérdezett tanulók közel egyharmada ismert valakit, aki játékfüggőségben szenved.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását