2024. április 28. - Valéria

Délutáni parlamenti krónika

Az uniós pénzek felhasználásának módját és a támogatások hatékonyságát kifogásolta több ellenzéki képviselő hétfőn parlamenti interpellációjában. Az államtitkári válaszok szerint az uniós tagállamok közül Magyarország jár az élen a kiírt pályázatok tekint
2008. március 31. hétfő 17:37 - Hírextra
Nógrádi Zoltán (Fidesz) interpellációjában kiemelte: az ország közvéleménye egyre negatívabban ítéli meg az uniós pénzek felhasználásának körülményeit.

Mint mondta, a kormány döntéshozatala átláthatatlan, és nincsenek felelősök. Tovább nőtt a befolyásolás lehetősége is. Úgy tűnik, hogy Gyurcsány Ferenc árnyékkormányt hozott létre az uniós pénzek szétosztására. A pályázatok értékelését külső cégekbe szervezték ki, ami a korrupció melegágyát jelenti - tette hozzá

Az uniós pénzek elosztásának kockázatai folyamatosan nőnek, felelősöket azonban nem lehet találni - húzta alá.

Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára válaszában kiemelte: az Új Magyarország Fejlesztési Terv intézményrendszerét egy 2006-os kormányrendelet szabályozza. A folyamatban garantált az összeférhetetlenség. A szakértői anyagok írása nem különbözik más tagállam gyakorlatától, de a Fidesz-kormány korábbi gyakorlatától sem - mutatott rá az államtitkár.

Az uniós tagállamok közül Magyarország jár az élen a kiírt pályázatok tekintetében - húzta alá Ujhelyi István.

A képviselő nem, de az Országgyűlés elfogadta az államtitkári választ.

Szatmáry Kristóf (Fidesz) interpellációjában elmondta: egyre lehangolóbbak a gazdasági mutatók, az elköltött uniós milliárdok nem éreztetik hatásukat. Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben nem elegendő a gazdaság fejlesztésére fordított összeg - húzta alá.

Ujhelyi István válaszában kiemelte: az Új Magyarország Fejlesztési Terv egy átfogó program, kifejezetten káros, ha valaki egy most indított fejlesztési program eredményét a mai gazdasági mutatók alapján akarja megítélni. Ennek a programnak a hatásai 5-8 év múlva lesznek érezhetőek - fűzte hozzá.

A Fidesz el akarja venni a kis- és középvállalatok kedvét a pályázástól - mondta az államtitkár.
A képviselő nem fogadta el az államtitkári választ, az Országgyűlés azonban igen.

Medgyasszay László (KDNP) felszólalásában rámutatott: az Eurostat felméréséből kiderül, hogy az egy főre jutó GDP egyedül a közép-magyarországi régióban emelkedett az EU-átlaghoz képest. Ez azt mutatja, hogy nem a területi különbségek csökkentését szolgálta az uniós pénzek felhasználása. A térség több országában viszont sikeres volt a területi különbségek csökkentése - mondta a politikus.

Gőgös Zoltán államtitkár válaszában kiemelte: nem valós a képviselő problémafelvetése, a területkiegyenlítést megpróbálták véghezvinni. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programnak sikeres. Minden olyan ágazatot, ami a mezőgazdaságon keresztül segíti a vidékfejlesztést, kiemelten kezelnek.

A képviselő nem fogadta el az államtitkári választ, az Országgyűlés azonban igen.
Török Zsolt (MSZP) interpellációjában arra kereste a választ, hogy megelőzhető-e a családok indokolatlan eladósodása.

A szocialista politikus szerint sok esetben felmerül a kérdés, hogy a családok jövedelmével, vagy a pénz rossz felhasználásával van-e baj. Tanácsadásra lenne szükség az adósságspirál felé közelítő családok számára. A családsegítő szolgálat erre a segítségnyújtásra is alkalmas lenne - tette hozzá.

Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára közölte: a kérdés megoldása komplex, komoly hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre. 2003-tól a kormány bevezette az adósságkezelő szolgáltatást, ami a családsegítő központoknál elérhető. Egy három elemű szolgáltatáscsomag áll rendelkezésre, amelyben a pénzügyi segítség mellett tanácsadás is szerepel - mondta az államtitkár.

2006. január 1-től a negyvenezer lakosnál nagyobb településeken és a fővárosi kerületekben kötelező feladattá vált az ilyen szolgáltatás működtetése. Az adósságkezelés ma több mint 130 településen működik, elsősorban városokban. Az elmúlt időszakban egy 30 milliós programot indított el a tárca a kérdésben - húzta alá Simon Gábor.

A politikus elfogadta az államtitkári választ.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke felszólalásában hangsúlyozta: a kormány mindig jól áll a korrupcióellenes küzdelem kommunikációjában, a tettekkel azonban komoly baj van: semmi hír nincs a korrupcióellenes testületről és annak programjáról.

Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára válaszában kiemelte: a testület fél évvel ezelőtt létrejött, és elkészült a 2014-ig tartó korrupció elleni stratégia. A testület minden munkacsoportja működik, havi rendszerességgel tart ülést. A testület dokumentumai nyilvánosak - fűzte hozzá.

Dávid Ibolya nem fogadta el az államtitkári választ, a parlament viszont igen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását