2024. április 20. - Tivadar

Új-Delhiből megjöttek a képek

Megérkeztek Új-Delhiből Nagykanizsára hétfőn azok a festmények, amelyeket végrendeletében Brunner Erzsébet festőművész szülővárosára hagyott - közölte Kőfalvi Csilla, a Magyar Plakátmúzeum igazgatója az MTI-vel.
2008. március 31. hétfő 17:41 - Hírextra
Tájékoztatása szerint a 650 festményt nyolc faládában szállították Nagykanizsára, a Képzőművészetek Házába. A műtárgyvédelmi szakemberek valamennyi festményt elemzik, vizsgálják, hogy milyen állapotban vannak, melyeket kell restauráltatni vagy bekeretezni.

Végleges döntés ugyan még nincs, de a szervezők mindenképpen egy reprezentatív kiállításon tervezik bemutatni az Európában egyedülálló gazdag gyűjteményt - mondta el Kőfalvi Csilla.
Hozzátette: Magyarországon kevéssé ismerik Sass Brunner Erzsébetet (1889-1950) és leányát, Brunner Erzsébetet (1910-2001), de a két művész Indiában a legmagasabb állami kitüntetéseket is megkapta. Brunner Erzsébet 1929-ben festőművész édesanyjával, Sass Brunner Erzsébettel együtt indult útnak Nagykanizsáról. Csaknem egyéves olaszországi tartózkodás után a Nobel-díjas indiai költő, Rabindranath Tagore meghívására érkeztek Indiába. Bejárták az egész országot, képeiken megörökítették India legszebb tájait, nevezetességeit, lakóinak életét. Olyan személyiségekről készítettek portrét, mint Rabindranath Tagore, Nehru, a dalai láma vagy éppen Mahatma Gandhi és gyermekei, unokái.

Brunner Erzsébet halála után az örökséget kezelő kuratórium a festőnő végakarata szerint két reprezentatív gyűjteményt állított össze. Több mint 800 képet Új-Delhiben, az Indira Gandhi Kulturális Intézetnek adományoztak, a 650 képből álló gyűjtemény pedig szülővárosába, Nagykanizsára került. Egy 62 darabból álló válogatás a budapesti Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeumban látható.

A festőművész több mint 350 képet még életében dél-zalai szülővárosának adományozott, a jelentősebb darabokból a Képzőművészetek Házában nyílt állandó kiállítás.

Kőfalvi Csilla megjegyezte: édesanya és leánya nagy mennyiségben hagyott hátra leveleket, újságkivágásokat, és más dokumentumokat, melyeket az örökhagyó végrendelete szerint ugyanilyen módon osztanak fel. Új-Delhiben marad az angol nyelvű levelezés és a fotók fele, valamint a magyar nyelű dokumentációk fénymásolata, és Nagykanizsára kerül minden magyar nyelvű, Magyarországra vonatkozó anyag, valamint az angol nyelvű dokumentáció fénymásolata.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását