2024. március 29. - Auguszta

Fényes jövő - a hasznos napelem

2020-ig duplájára kell növelnünk a megújuló energiaforrások használati arányát. Ennek ellenére a készülő cselekvési tervben a napenergia jelentőségéről nem sok szó esik. Pálfy Miklóst, az EU Fotovillamos Platform munkabizottsági tagját kérdeztük.
2010. augusztus 23. hétfő 07:56 - Telkes Árpád
A napelemek felhasználását tekintve hol tart ma Magyarország európai összehasonlításban?

Napelem
A napelem olyan szilárdtest eszköz, amely a fénysugárzás energiáját közvetlenül villamos energiává alakítja. Az energiaátalakítás alapja, hogy a fény elnyelődésekor mozgásképes töltött részecskéket generál, amiket az eszközben az elektrokémiai potenciálok, illetve az elektron kilépési munkák különbözőségéből adódó beépített elektromos tér rendezett mozgásra kényszerít, vagyis elektromos áram jön létre.

A fotovoltaikus elemek abban különböznek a napelemektől, hogy árnyékban is képesek áramot termelni, nem csak napsütésben.

A napelemekre általában 25 év a garancia, de ez sokszor 40 év is lehet. A napenergia hasznosításában hosszabb távon számottevő növekedés várható.
Nagyon le vagyunk maradva annak ellenére, hogy Magyarországon az első napelemes berendezéseket, saját napelemeinkkel 1975-ben készítettük el. Abszolút élenjárók voltunk Európában a napelemek felhasználásában, sőt exportáltunk a Távol-Keletre is.

Jelenleg Magyarországon körülbelül 650 kilowatt teljesítményt nyújtó napelem van beépítve. Összehasonlításképp: Németországban több ezer megawatt teljesítményű napelem van beépítve, Csehországban is több száz megawattnyi, holott mindkét országban rosszabbak a napsugárzási értékekek mint hazánkban.

Magyarországon elegendő a napsütéses órák száma?

Természetesen ez a kiindulási alap. Magyarország nagyon jól áll ilyen szempontból, körülbelül 1250kWh energia érkezik minden egyes négyzetméterre. Németországban ugyanez az átlagérték 900 és 1000kWh között van. Magyarországon tehát 20-25 százalékkal magasabb a fajlagos sugárzási érték.

Hová lehetne telepíteni a napelemeket?

Néhány évvel ezelőtt készítettünk egy felmérést Magyarországon, hogy egyáltalán mennyi napelemet lehetne elhelyezni középületeken, szabad földterületeken – ilyen szabad földterület például vasútpálya melletti, vagy autópálya melleti területek. Arra az eredményre jutottunk, hogy Magyarország teljes villamosenergia-igényének 12-szeresét meg tudnánk termelni a nap energiájának segítségével.

Az egész világ és Európa is új irányba halad. Nem koncentrált termeléssel – mint ahogy az az erőműveknél történik – állítanák elő a villamosenergiát, hanem decentralizált módon. Tehát ahol a fogyasztás jelentkezik ott folytatnák a termelést is napelemek segítségével. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy épületek tetjére homlokzatára helyeznék fel a napelemeket.



Mennyire drága a technológia?

Eddig gátat szabott a napelemek terjedésének az ár. A technológia áttörési pontjához azonban most már nagyon közel vagyunk. Pont ez az oka, hogy Németországban és Csehországban elkezdték felfuttatni ezt az ipart és az alkalmazást.

Ennek a módja egy megfelelő támogatási rendszer kialakítása. A rendszer rendkívül egyszerű, ráadásul nem egyszeri nagy pénzek kiutalásáról van szó. A napelemek által generált elektromos áram átvételi árát magasab szinten kell meghatározni. Németországban ez a támogatott érték 0,5 euró/kWh a Cseh Köztársaásgban is 0,45/kWh.

Ez pedig elindítja a befektetéseket, hiszen ha garantáljuk, hogy hosszabb távon is átvesszük az áramot, akkor megéri a házakra napelemeket telepíteni a lakóknak is.

Mi az élettartama a napelemeknek?

Van olyan napelemem amit 1975-ben használtunk és mai napig ugyanolyan hibátlan állapotban van. Ami a legjobban leírja az élettartamot, hogy a minőségi gyártók 25 éves teljesítménygaranciát vállalnak. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az eredetihez képest 10 százalékkal eltér az elem teljesítménye, úgy a gyártó azonnal cserél.



A most készülő cselekvési tervben nem kap igazi szerepet ez a fajta megújuló energiaforrás.

Mi bízunk benne, hogy a szeptember 30-ig leadandó tervben még lesz változás és sikerül olyan napenergiás arányt biztosítani aminek segítségével a fejlődés hasonló utat jár be mint Nyugat-Európában.

Léphetnek fel környezetvédelmi problémák a napelemek előállításával kapcsolatban?

Biztosan nem. Számos hatástanulmány készült a problémával kapcsolatban. Az energiatermeléshez szükséges fő anyag az a szilícium, ami egy nagyon stabil és nagy mennyiségben előforduló elem.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását