2024. április 26. - Ervin

A Fidesz, mint permanens referencia

Szájer József szerint a Fidesz alapítása óta mindig referencia pont volt a magyar politikában, Magyarország egészen más ország lenne a Fidesz nélkül; erről a párt EP-képviselője vasárnap beszélt Budapesten, a Bibó Szakkollégiumban.
2008. március 30. vasárnap 15:32 - Hírextra
A Fidesz mindig referencia pont volt, akkor is, amikor megalakult, akkor is, amikor a legkisebb volt, és máig is a magyar politikában minden "a Fidesz köpönyegéből bújt ki" - mondta Szájer József a párt alapításának helyszínén, ahol az alapítók ünnepelték a húszéves pártot.

Úgy vélte, minden, ami a magyar politikában valamilyen formában megjelenik - például technikában, tartalomban - akár a szocialisták oldalán is, azt a Fidesz a kelléktárából vették elő, ellopták, lemásolták, használták. Hozzátette: Magyarország egészen más lenne a Fidesz nélkül.

"Az a fajta következetes kiállás, az a fajta demokratikus polgári gondolkodásmód, az a fajta elkötelezettség és elhatározottság a szabadság ügye mellett, az biztos, hogy nem lenne jelen" - fogalmazott az eseményen, ahol felvágták a születésnapi tortát.

Szájer József történelmileg egyedülálló jelenségnek nevezte a Fideszt. Mint mondta, nem volt szükségszerű az, hogy a Fidesz létrejöjjön, hiszen több más országban - ahol hasonló fejlődésen mentek át az elmúlt időszakban, mint Magyarország - nem jött létre ilyen alakulat. Hozzátette: ahol pedig bekövetkezett, ott tiszavirág életű volt.

A politikus úgy vélte, a Fidesz nem csak Magyarország, a magyar rendszerváltozás kapcsán jelent, jelentett új irányokat mutató, újdonsült politikai erőt, hanem ezt az innovációs képességét most már európai méretekre is kiterjesztette. Mint mondta, az Európai szintéren azok a jelenségek, amelyeket a Fidesz hozott be a politikába, ott vannak az élvonalban.

Szájer József arról is beszélt, hogy utoljára tíz évvel ezelőtt, a Fidesz születésnapján érezte azt a fajta optimizmust, mint most, hogy "a jövő elkezd egy kicsit kinyílni".

Kövér László választmányi elnök arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a Fidesz Alapítók Egyesületének alapszabályát már félig megírta, ami várhatóan a jövő hétre elkészül.

Szájer József - mint mondta - az alapítóknak egy személyes ajándékot hozott Szvorák Katalin népdalénekes révén, s ez egy "születésnapi dal". Az énekművész egy népdalt énekelt, amelynek szövegét a Fidesz születésnapjára aktualizálták.

Az ünnepség jó hangulatú, kötetlen beszélgetéssel kezdődött, amikor Orbán Viktor, Kósa Lajos, Bayer Zsolt, Stumpf István régi eseményekről sztoriztak, fociról beszélgettek, és röviden érintették az aktuális politikai eseményeket is.

Az érkező politikusok többsége gyermekei társaságában jött az ünnepségre. Így Orbán Viktor három kisebb leányával, Deutsch-Für Tamás két gyermekével, Szájer József kamasz lányával érkezett.

Az ünnepségen több alapító is jelen volt. Így - egyebek mellett - Orbán Viktor pártelnök, Kövér László, az Orbán-kormány minisztere, a Fidesz választmányi elnöke, Stumpf István volt kancellárminiszter, Bayer Zsolt publicista, Deutsch-Für Tamás, a Fidesz elnökének kabinetfőnöke, Németh Zsolt, az Orbán-kormány külügyi államtitkára, Sztilkovics Szávó, a Fidesz névadója, Sasvári Szilárd, volt országgyűlési képviselő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását