2024. május 14. - Bonifác

Gyurcsány nem egyeztetett az SZDSZ-szel

Az SZDSZ szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök "egyoldalúan, egyeztetés nélkül" jelentette be, hogy nem kíván Horváth Ágnes egészségügyi miniszterrel együtt dolgozni. A kisebbik koalíciós párt ezt szombaton közleményben tudatta az MTI-vel. Daróczi Dávid
2008. március 29. szombat 17:15 - Hírextra

Horváth Ágnes a kormány programját hajtja végre következetesen, a liberálisok szempontjából erős kompromisszumokkal. Horváth Ágnes élvezi az SZDSZ bizalmát - szögezi le a liberálisok közleménye.

"Ha a miniszterelnök új programot szeretne, arról kell dönteni. A miniszterelnöki javaslat az SZDSZ számára nem fogadható el" - áll a dokumentumban.

Közölték azt is, Kóka János SZDSZ elnök hétfő estére összehívta a frakció és ügyvivői tanács tagjait "a helyzet értékelésére".

Gyurcsány Ferenc szombaton az MSZP országos pártértekezletén azt javasolta, hogy a koalíciós partnerrel közösen jelöljenek másik tárcavezetőt Horváth Ágnes helyére. Mint mondta, ezt a tényt előzetesen közölte Kóka János SZDSZ-elnökkel és Horváth Ágnessel is. Mint megjegyezte: "természetes", hogy egyikük sem örült a dolognak.

Arra a kérdésre, hogy miért szerepel a szabad demokraták közleményében, hogy a kormányfő Horváth Ágnessel kapcsolatos bejelentésére "egyoldalúan, egyeztetés nélkül" került sor, miközben maga Gyurcsány Ferenc azt mondta: döntését előzetesen közölte az SZDSZ elnökével és a tárca vezetőjével, az MTI kormányzati körökből azt a tájékoztatást kapta: a két kijelentés nem áll egymással ellentétben.

Amint a távirati iroda megtudta: Gyurcsány Ferenc szombaton reggel felhívta Kóka Jánost és Horváth Ágnest, hogy közölje velük, milyen bejelentést készül tenni az MSZP országos pártértekezletén, a szabad demokraták közleményében használt megfogalmazást azonban az indokolja, hogy ezt a gesztust az SZDSZ önmagában nem minősíti "egyeztetésnek", ugyanakkor viszont egyoldalúnak tekinti.

Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint Horváth Ágnes menesztése a reform érdekében hozott áldozat.
Hangsúlyozta: Gyurcsány Ferenc döntése nem a reformpolitika feladása, hanem éppen ellenkezőleg, annak megmentéséről szól. A reformpolitikához meg kell teremteni a társadalmi és a koalíciós támogatást - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását