2024. május 4. - Mónika, Flórián

Katasztrófavédelmi rendszert alakítottak ki

Az árvízvédelmi helyzetek kezelésére katasztrófavédelmi kommunikációs rendszert alakítottak ki uniós támogatással a Berettyó folyó térségében; az új rendszer működését, a projekt részleteit szerdán konferencián mutatták be Berettyóújfaluban.
2008. április 2. szerda 15:03 - Hírextra

A sikeres európai uniós pályázat megvalósítása hozzájárul ahhoz, hogy a Berettyó folyó térségében lakók minél nagyobb biztonságban éljenek - mondta a konferencia kapcsán a Berettyó partján tartott sajtótájékoztatón Mándi László mérnök ezredes, a Hajdú-Bihar megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.

Hozzátette: igazgatóságuk a projekt megvalósításában szorosan együttműködött a debreceni 5. számú Bocskai Lövészdandárral, a térségi vízügyi igazgatósággal, valamint román oldalról a Bihor megyei "Crisana" Sürgősségi Helyzetekért Felügyelőséggel és a crisuri vízügyi igazgatósággal.
A nyolcvanmillió forintos beruházás eredményeként - amelynek 90 százaléka uniós forrás és kormányzati társfinanszírozás -, hatékonyabbá válik az ár- és belvízvédelem, ezáltal jelentősen mérsékelhetők az ilyenkor keletkező károk - mondta az ezredes.

A projekt keretében két központi informatikai központot alakítottak ki a térségi katasztrófavédelmi igazgatóságon, illetve a Bocskai dandár debreceni laktanyájában, továbbá számos mobil - katasztrófahelyzet esetén máshol is alkalmazható - informatikai, helymeghatározó és más kommunikációs eszközt is beszereztek.

Mándi László a beruházás indokoltságával összefüggésben megemlítette, hogy Kelet-Magyarország földrajzi helyzetéből adódóan jelentős ár- és belvízi veszélynek van kitéve. A hazai vízgyűjtőkbe jelentős vízmennyiség érkezhet áradáskor Romániából is, amely különösen érinti Hajdú-Bihar megyét.

Ezért rendkívül fontos a gyors információáramlás a határ mindkét oldalán, hogy tervező-elemző munkával, informatikai támogatással segítsék a katasztrófahelyzetek megelőzését - fűzte hozzá.
A konferenciát követően a Berettyó folyó partján katasztrófaelhárítási bemutatót tartottak a honvédség, a vízügy és a katasztrófavédelem szakemberei.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását