2024. április 24. - György

Reneszánsz muzsikával emlékeztek

Reneszánsz muzsikával és tánccal, valamint szobrának megkoszorúzásával emlékeztek Hunyadi Mátyás (1443-1490) 1464-es megkoronázására pénteken Székesfehérváron, abban a városban, ahol az akkor már hat éve uralkodó király fejére helyezték a Szent Koronát.
2008. március 28. péntek 18:00 - Hírextra

A Mátyás-emlékműnél, Melocco Miklós alkotásánál mintegy száz-százhúsz érdeklődő előtt a helyi Hunyadi Mátyás Közgazdasági Szakközépiskola diákjai reneszánsz muzsikával szórakoztatták a program résztvevőit, majd a III. Béla Lovagrend reneszánsz tánciskolája adott ízelőt Mátyás király korának táncaiból. A rövid műsort követően megkoszorúzták az emlékművet.

Mátyást - 1458. január 24-én történt királlyá választását követően - a német-római császártól, III. Frigyestől visszaszerzett Szent Koronával 1464. március 29-én Székesfehérváron, a középkori királyi bazilikában koronázták meg "hivatalosan".

Az uralkodó sok szállal kötődött Alba Regiához: Székesfehérváron tartotta esküvőjét Aragóniai Beatrixszal, s az uralkodásának idején kibővített királyi koronázó templom fogadta be földi maradványait.

A feltárások során a városban került elő az a halotti vért, amelyben eltemették, s amely ma becses iparművészeti értéke egy nyugat-európai múzeumnak.

Az egykori koronázóváros gazdag programot állított össze a Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából meghirdetett Reneszánsz Évre. Április 7-én megemlékeznek a király temetésének emléknapjáról, majd a következő hetekben megrendezik a reneszánsz zene és tánc napját.

Mátyás és a gótika címmel régészeti kiállítás nyílik, tudományos tanácskozáson vitatják meg korának jelentős kérdéseit, s vetítéssel egybekötött ismertetőt rendeznek a reneszánsz gasztronómiai szokásokról. A programokat a Reneszánsz Évhez kapcsolódó kiállítások, zenés rendezvények egészítik ki.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását