2024. május 18. - Erik, Alexandra

Gazdasági társasággá alakul a kórház?

A keszthelyi önkormányzat hatástanulmányt készít arról, hogy milyen előnyökkel vagy hátrányokkal járhat a városi kórház gazdasági társasággá történő átalakítása - közölte pénteken a város alpolgármestere a közgyűlés előző napi döntését ismertetve.
2008. március 28. péntek 18:03 - Hírextra

Pálinkás Róbert (Fidesz) elmondta: a képviselők elvben egyetértenek abban, hogy a hatékonyabb és gazdaságosabb feladatellátás érdekében szükség lehet az egészségügyi intézmény működési formájának átalakítására. "Kényszerítve vagyunk, a kórház léte a tét" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az esetleges átalakítás "nem lesz diadalmenet".

Az alpolgármester indoklása szerint az egészségügyben tapasztalható helyzet kényszeríti arra az önkormányzatot, hogy más formát keressen, mert szeretnék megőrizni a kórház működőképességét. Az átalakítására már találtak követhető példát, ezért utaztak el a főigazgatóval nemrég Debrecenbe, hogy a Kenézy kórház tapasztalatait is megismerjék.

A közgyűlési előterjesztésben az átalakítás indokai között szerepel, hogy a jelenlegi formában a kórház nem alkalmas tőke fogadására, de az MTI kérdésére Pálinkás Róbert azt mondta: ez nem jelenti azt, hogy privatizálni szeretnének, mert a társaság száz százalékos tulajdonosa a város maradna. Az intézmény ellátási területéhez 62 ezer ember tartozik - a város 20 ezres lakosságával együtt -, és az a tervük, hogy ne csak Keszthely, hanem mindenki járuljon hozzá anyagilag a működéshez.

Azt javasolják, hogy a körzethez tartozó települések minden lakosuk után fizessenek hatezer forintot. Az így befolyó több mint 360 millió forinttal fenntarthatóvá lehetne tenni a működést. Keszthely idén 260 millió forintos működési támogatást nyújt a kórháznak, amelyet szintén csökkenteni tudnának - részletezte az elgondolást az alpolgármester.

Megítélése szerint fennáll a veszélye annak, hogy egyes települések inkább a távolabbi megyei kórházat választanák az anyagi hozzájárulás helyett, de szerinte mindenkinek jól felfogott érdeke, hogy az idegenforgalomra való tekintettel is megmaradjon a keszthelyi kórház.

A távirati iroda érdeklődésére Pálinkás Róbert elmondta még: az intézményben jelenleg 319 dolgozót foglalkoztatnak, a hatástanulmánynak arra is ki kell térnie, hogy a közalkalmazotti jogviszonyuk feladása milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását