2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Amerigo Tot egy híján 100

Emlékezés Amerigo Totra - egy híján száz (Omaggio a Amerigo Tot - Cento meno uno) címmel kiállítást szervezett a Római Magyar Akadémián a Fondéria Egyesület Amerigo Tot (1909-1984) fehérvárcsurgói születésű, 1937-től Olaszországban élt szobrászművész szül
2008. október 15. szerda 18:34 - Hírextra
A magyar és olasz, főként szobrászokból álló társaság 11 művésze Amerigo Tot születésének 100. évfordulójára, amely jövőre lesz, közösen megalkotott egy nagy köztéri szobrot Pécsett, ahol Amerigo Totnak 1984-től múzeuma is van az általa a városnak adományozott munkáiból.

A baranyai megyeszékhelyen kedd este mutatták be az egy tonna súlyú, kétméteres bronzszobrot, amely Amerigo Tot Térbeli ikrek című szobrára utal.

Rómában ezzel egyidejűleg az egyesület kiállította az akadémián azt az acélvázat, amely a szobor struktúráját adja ki. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a szobrászok valamennyien készítettek egy kisplasztikát, ezek mindegyike a nagy szobor egy-egy részét alkotja - mondta el az MTI-nek Pócs Dániel, az akadémia munkatársa.


A kiállítás anyagához tartozik Bodonyi József video-installációja, amely három film egyidejű vetítésével bemutatja a szobor elkészítésének különböző fázisait.

A Fondéria Egyesület szobrászcsapata a baranyai város nevében - tekintettel arra is, hogy Pécs 2010-ben Európa kulturális fővárosa lesz - fölajánlotta Rómának az Emlékezés Amerigo Totra - száz (Omaggio a Amerigo Tot - Cento) című bronzszobrot, hogy a művész 100. születésnapján állítsák föl köztéren. Németh Pál szobrász a projekt irányító kurátora, Kovalovszky Márta Széchenyi-díjas művészettörténész pedig a szakmai védnök.

A Magyar Akadémián tartott megnyitón Umberto Croppi, Róma város önkormányzata kulturális ügyeinek irányítója örömmel vette át a szobor fölajánlásáról szóló dokumentumot - tette hozzá Pócs Dániel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását