2024. május 2. - Zsigmond

A Magyar Honvédség nem értékesít lőszert

A Magyar Honvédség lőszert egyáltalán nem értékesít, az érvényben lévő jogszabályok szerint a feleslegessé vált, lejárt szavatosságú lőszereket megsemmisítteti - hangsúlyozza a Honvédelmi Minisztérium az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
2008. március 28. péntek 09:55 - Hírextra
A szaktárca ezt annak kapcsán közölte, hogy Magyarországot is megemlítették a The New York Times egyik csütörtöki cikkében, amely az Afganisztánba irányuló amerikai lőszerszállításokkal kapcsolatos visszaélésekre világít rá.

A Honvédelmi Minisztérium soha, semmilyen jogviszonyban nem állt azzal a Miami Beach-i székhellyel működő AEY Inc. elnevezésű amerikai céggel, amelyről a The New York Times cikkében azt állította, hogy kínai gyártmányú lőszerek szállításával élt vissza.

Korábban a Magyar Honvédség - NATO adományként - géppisztoly- és gépfegyver lőszereket biztosított az Afgán Nemzeti Hadsereg és rendőrség részére. Az adományként felajánlott felszereléseket a NATO előzetesen bevizsgálta, és a szövetség gondoskodott azok helyszínre szállításáról és szétosztásáról. A szállítások lebonyolítására katonai keretek között került sor, külső szereplők, vagy cégek bevonása nélkül - áll a minisztérium közleményében.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az ügy kapcsán csütörtökön tájékoztatást kért a Nemzetbiztonsági Kabinet vezetőjétől. Ha szükséges, a miniszterelnök a Nemzetbiztonsági Kabinettől kapott tájékoztatást követően azonnal vizsgálatot rendel el - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-vel. A szóvivő hangsúlyozta: Magyarország mindig mindenben betartja a hatályos itthoni és nemzetközi jogszabályokat.

A tekintélyes amerikai napilap leleplező cikkében, amely az Afganisztánba irányuló amerikai lőszerszállításokkal kapcsolatos visszaélésekről ír, Magyarország neve is felbukkan, de az nem szerepel benne, hogy magyaroknak része volna ezekben a visszaélésekben.

Az írás szerint e töltények nagy része "a volt kommunista tömb" raktári készleteiből származik. Itt említi a NYT cikke Magyarországot Albánia, Bulgária, Csehország, Kazahsztán, Montenegró, Románia és Szlovákia társaságában. Jelentős részben olyan töltényekről van szó, amelyeket NATO-szakértők elavultnak, megbízhatatlannak minősítettek, és megsemmisítésre ítéltek - írta a lap saját vizsgálódásai, illetve amerikai és afgán illetékesekkel készített interjúi alapján.

Ráadásul az AEY Inc. által Afganisztánba szállított géppisztoly- és gépfegyverlőszerek tízmilliói 1966-os kínai gyártmányok, s ezek beszerzése nagy valószínűséggel sértette az amerikai törvényeket - olvasható a cikkben. Az amerikai hadsereg törölte ezen a héten az AEY Inc. céget hadianyag-ellátó partnereinek sorából, arra hivatkozva, hogy a cég elnöke, Efraim Diveroli félrevezette a hadsereget, amikor azt állította a kínai töltényekről, hogy Magyarországról származnak - írta a New York-i lap.

A Magyar Nemzet pénteki számában arról írt, hogy ha igazak a The New York Times állításai, akkor a társaságnak csak azok adhatták el magyar raktárakból a lőszereket, akik előzőleg megsemmisítésre vették át a honvédség készleteit. Ezzel a tevékenységgel a lap információi szerint az elmúlt évben csak a Trend-Fix és a Nyír-Uncia Kft. foglalkozott. Az utóbbi társaság Veres János pénzügyminiszter adócsalásért börtönre ítélt volt üzlettársa, Kabai Károly családi vállalkozása - írta a Magyar Nemzet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását