2024. április 30. - Katalin, Kitti

Céline Dion negyven éves

Negyven éve, 1968. március 30-án született Céline Dion kanadai énekesnő.
2008. március 28. péntek 18:41 - Hírextra

Tizenkét évesen édesanyjával és egyik bátyjával közösen írt egy dalt, amelyet elküldtek egy ismert menedzsernek, René Angelilnek, aki - miután a kislányt élőben is meghallgatta -, kölcsönt vett fel a házára, hogy abból finanszírozza felfedezettje bemutatkozó albumát. A gesztus mindkettőjük életét örökre megváltoztatta. Céline hamar beváltotta a hozzá fűzött reményeket. 1982-ben megnyerte a tokiói Yamaha World Song fesztivált, és 1983-ban ő lett az első kanadai előadó, aki Franciaországban aranylemezt vehetett át. Hazájában többször is Félix-díjjal jutalmazták, húsz éves korára már számos platinalemezzel büszkélkedhetett. 1988-ban megnyerte a dublini Eurovíziós Dalfesztivált. Első angol nyelvű lemezével (Unison) 1990-ben debütált.

A nemzetközi ismertséget a Szép és a Szörnyeteg című Disney-film címadó dala hozta meg számára, amely megkapta nemcsak a Grammy-, hanem az Oscar-díjat is. Második angol nyelvű albumát, a The Colour of My Love (1993) menedzserének ajánlotta, akivel 1994-ben összeházasodtak.

A Falling Into You (1996) megnyerte az év legjobb albuma díjat a Grammy-átadáson, és több, mint 25 millió példányban kelt el. A Let's Talk About Love (1997) 27 millió eladott példánnyal felülmúlta az előző sikereit, csakúgy, mint a Titanic című film betétdala, a My Heart Will Go On (1998), amely az énekesnő névjegye lett, és megkapta érte a második Oscar-díját. Ezt és előző maxi lemezét (Think Twice) több, mint egymillióan vették meg Angliában. Az 1990-es évek végére világszerte több, mint százmillió lemeze kelt el.

Férjénél 1999-ben torokrákot diagnosztizáltak, ezért Céline felfüggesztette zenei karrierjét. 2001-ben megszületetett várva várt fiuk, René Charles. A színpadra a szeptember 11-én történteket követően tért vissza a "God Bless America" című számmal A Tribute to Heroes segélykoncerten. A 2002-ben megjelent New Day Has Come-on az énekesnő érettebb, megfontoltabb oldaláról mutatkozott be. Akárcsak ezen, következő lemezein is (One Heart, 2003; Miracle 2004) érződik az anyaság élménye.
Díjai megszámlálhatatlanok; 2005-ben megkapta a Chopard Diamond World Music díjat, mint a világ legtöbb - több, mint 175 millió - lemezét eladó énekesnő.

Céline az utóbbi öt évben A New Day című show-jával Las Vegasban, a Caesar's Palace 4000 ülőhelyes arénájában lépett fel, amelyet kifejezetten az ő műsorához terveztek. Legújabb lemeze, a Taking Chances tavaly látott napvilágot. 2008-ban az énekesnő turnéra indult, melynek során öt kontinens 25 országának több, mint 100 városában lép majd fel.

A híres énekesnő rendszeresen támogat különféle karitatív szervezeteket. A cipők megszállottja, több ezer pár található gardróbjában.

Több díjat nyertek el a róla elnevezett parfümök is, amelyekből ma kilencféle kapható.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását