2024. április 26. - Ervin

Pécsi siker Pozsonyban

Nagy érdeklődés övezi Gellér B. István Munkácsy-díjas képzőművész Növekvő város című kiállítását, amely a pozsonyi Zichy-palotában látható agusztus végéig - mondta el az MTI-nek Juhász Katalin, a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet sajtótitkára.
2008. július 3. csütörtök 09:31 - Hírextra
Gellér B. István, a Pécsett élő művész egy nem létező várost tár fel, közben egyéni mitológiát teremt saját képzeletéből. Történelmi-társadalmi tapasztalataiból, gyermekkori álmaiból, vágyaiból építget a város romjain.

A lassan 30 éve tartó "ásatása" során a művész egy sohasem volt ősi kultúrát alkotott meg annak néprajzával, szokásaival, szertartásaival. Mindezt dokumentálja plasztikákon, installációkban, fotókon, videón, s a "megfejtett" szövegeket közzéteszi.

Az "ásatás" a Villányi-hegységben kezdődött. Az ottani kövekben sok különleges állati maradványra bukkantak. Az egyik csigavonal-lenyomat olyan volt, mint egy feltárt őskori város légi felvétele. Ekkor kezdődött a szellemi kaland: Gellér B. István elkészítette a "város" alaprajzát, hozzá egy térképet, emellé pedig a "város" elképzelt rekonstrukcióját, s a mai napig dolgozik rajta.

A Kalligram Kiadó a kiállítás alkalmából szlovák nyelven is megjelentette a művésznek a tárlat címével azonos, Növekvő város című könyvét. A tárlat szervezéséhez és a kötet kiadásához a pozsonyi magyar intézet is hozzájárult - tette hozzá Juhász Katalin.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását