2024. május 4. - Mónika, Flórián

15 film harcol a filmszemlén

Idén összesen 50 filmet neveztek a Magyarországi Nemzetiségi Filmszemlére, ezek közül 15 alkotás verseng pénteken a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban; a délután zajló vetítéseken olyan - más szemléken már sikerrel szerepelt - műveket láthat a közönsé
2008. március 28. péntek 15:50 - Hírextra
Mundruczó Kornél filmrendező, a háromtagú zsűri elnöke hangsúlyozta: "a nemzetiségi létezés alapproblémája, hogy nem hagyhatjuk kicsúszni kezünkből az időt, rögzíteni kell az itt és most kultúráját, történelmét. Meg kell mutatni, hogy saját kultúránk van. A kép emlékezete segít ebben."

Dobos Menyhért, a seregszemlét szervező Magyar Televízió közéleti főszerkesztőségének vezetője felidézte, hogy a közszolgálati médium harminc éve sugároz nemzetiségi műsorokat, a magyaron kívül 13 nyelven.

Klein Judit, a kisebbségi műsorok szerkesztőségének vezetője hozzátette, hogy 26 munkatárs dolgozik az eredeti nyelvű műsorokon a szerkesztőségben, amelyhez a nemzetiségi filmszemle létrehozása is fűződik. A műhelyükből kikerülő alkotások csak tavaly 13 díjat hoztak el egyéb, köztük nemzetközi szemlékről. Az idei, ötödik mustrát megelőzően 2005 novemberében volt ilyen nemzetiségi filmszemle - idézte fel Klein Judit, hozzátéve: érdemes megvárni, amíg megfelelő számú és minőségű alkotás gyűlik össze.

A szemlét Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg, aki ugyancsak emlékeztetett rá, milyen rangos díjak tucatját hozták el a nemzetiségi témát választó művek. A szakállamtitkárság média munkacsoportja javaslatára ezért is vállalta a szemle támogatását - fűzte hozzá.

Mint mondta, idén ez különösen jelentős, hiszen a kultúrák közötti párbeszéd európai évének céljait is jól szolgálja az esemény.

Az ötödik szemle házigazdája Bulgária. Erre utalva Muszev Dancsó, a Bolgár Országos Önkormányzat vezetője hangsúlyozta: örömmel vállalták e szerepet, hiszen nemrég ünnepelték Bulgária oszmán uralom alóli felszabadulásának 130. évfordulóját, így különösen ünnepi az alkalom.

Az V. Magyarországi Nemzetiségi Filmszemle zsűrije - Mundruczó Kornél filmrendező, Gábor Péter, az oroszlányi városi televízió alapítója és Rossen Roussev Bulgáriában született, Magyarországon élő grafikus - három alkotást díjaz, egy produkció vizuális különdíjat kap, és Kállai Ernő kisebbségi ombudsman is átad egy különdíjat a péntek esti díjátadón.

A Tesla, a Svédtelenül, a "C", mint cigány és számos már alkotás mellett a szemlén látható az örmény származású színész, Agárdy Gábor alakját megidéző portréfilm, az egyetlen Magyarországon működő bizánci kórust, a Szent Efrém Férfikart bemutató munka, valamint a Számkivetettek című alkotás, amely a kassai cigánytelep életét térképezi föl.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását