2024. április 26. - Ervin

Állami pénzből támogatnak egy magángyüjteményt

Nyílt levélben tiltakozik a Műkritikusok Nemzetközi Szövetségének Magyar Tagozata az ellen, hogy a kulturális minisztérium évi több tízmillió forintot juttat a Kovács Gábor Művészeti Alapítványnak a Kortárs Művészeti Gyűjtemény létrehozására. Állásfoglalá
2008. március 27. csütörtök 13:40 - Hírextra
A dokumentumot a tagozat elnöke, Bán András csütörtökön juttatta el az MTI-hez.

"A Műkritikusok Nemzetközi Szövetségének Magyar Tagozata tiltakozását fejezi ki amiatt, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium kortárs művészeti gyűjtemény létrehozására három évig, évente maximum ötvenmillió forinttal egy magánalapítványt támogat" - olvasható a nyílt levélben.
Az állásfoglalás szerint a kulturális tárca elsődleges kötelessége a rábízott közpénzből a közgyűjtemények támogatása, nem pedig ezek teljes ellehetetlenítése.

"Különösen elképesztőnek tartjuk, hogy az OKM 50 millió forinttal támogat egy magánalapítványi gyűjteményt, miközben évente mindössze 27 millió forintot fordít az összes hazai közgyűjtemény kortárs művészeti vásárlására" - írja a Műkritikusok Nemzetközi Szövetségének Magyar Tagozata levelében.

Felhívják a figyelmet arra, hogy az állam a művészetet és műgyűjtést közvetett úton, több csatornán is támogathatja, adókedvezmény, járulék, illeték-elengedés, amortizáció formájában, anyagilag is hozzájárulhat cégek és magánemberek műtárgyvásárlásaihoz, ha azok közgyűjtemény részére adományozzák az alkotásokat, de közpénzt magánértékek felhalmozásához nem adhat.

"Egy nem közgyűjteményi státuszú magánalapítvány gyűjteménye magángyűjteménynek számít, amely kincsképző erejénél fogva a tulajdonos vagyonát növeli. Megengedhetetlennek tartjuk, hogy az állam művészet támogatás címén közpénzből támogassa egy magánszemély vagy magánalapítvány vagyonát gyarapító műgyűjtemény felhalmozását" - hangsúlyozzák a nyílt levélben.

A Műkritikusok Nemzetközi Szövetségének Magyar Tagozata úgy véli: az üzleti világ szereplőinek kultúrpolitikai szereplőkké avatása hosszú távon a kulturális és az üzleti világ szereplőinek megosztásához, nem pedig konstruktív együttműködésükhöz vezet.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter március 11-én írt alá három évre szóló megállapodást Fertőszögi Péterrel, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kuratóriumának elnökével, amelynek értelmében a Kortárs Művészeti Gyűjtemény létrehozásáért az Oktatási és Kulturális Minisztérium az üzleti szférából érkező minden két forintot egy forinttal egészít ki, maximálisan évi 50 millió forint értékben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását