2024. július 23. - Lenke

40 film a fesztiválon

A Verzió nemzetközi emberi jogi dokumentumfilm-fesztiválon az idén 26 országból mintegy 40 filmet vetítenek 7 tematikus csoportba rendezve, az alkotásokat jövő keddtől láthatják az érdeklődők a fővárosi Toldi moziban és a Cirkó-gejzír Filmszínházban - köz
2007. október 29. hétfő 13:20 - Hírextra

Zádori Zsuzsa a sajtótájékoztatón elmondta: a filmek kiválasztásakor a földrajzi, illetve a tematikus sokszínűséget vették figyelembe, de fontos szempont volt az is, hogy a filmek feleljenek, válaszoljanak egymásnak, viszonyba kerüljenek egymással.

A fesztivál igazgatója a 6 napos szemle programjából a Hiszed, nem hiszed, a Családban marad, valamint a Munkásosztály című tematikus csoportokat emelte ki, de megemlítette a női témájú és a következő generációról szóló blokkokat is.

A magyar filmeket sorolva kifejtette: a mozilátogatók megnézhetik Trencsényi Klára Az esély című dokumentumfilmjét, Kriza Bori rendezését, a Dübörög a nemzeti rock-ot, Kőszegi Edit Menekülés a szerelembe alkotását, tovább Groó Diana Előttem az élet című, 2006-ban készített munkáját.
Zádori Zsuzsa beszámolt arról is, hogy a Verzió dokumentumfilm-fesztivál az idén is Diák Verzióra, azaz délelőtti diákmoziba hívja a középiskolásokat.

A diákok 4 filmet, a Híd, a Wádi fölött, a Dübörög a nemzeti rock, az Árnyékgyerekek, valamint a Pszicho-háború az osztályteremben című dokumentumfilmeket láthatják - folytatta a fesztiváligazgató, akinek a közlése szerint az előadásokkal, vitafórumokkal egybekötött vetítések tanórákként is funkcionálnak.

Kövecsi Anikó, a program koordinátora a Verzió külföldi vendégei közül a svájci Christian Freit, Az óriás Buddhák rendezőjét, a holland Leo De Boer rendezőt, a spanyol Anna Ginesti producert, Halil Efrat izraeli rendezőt, továbbá a kínai Jean Tsien vágó nevét említette meg.
A szervezők írásos összegzése szerint az ez évi programban szereplő alkotások témái között van a rasszizmus, a prostitúció, a drog, az illegális munka, a börtönlét, a nők egyenjogúsága, a munkanélküliség, a terrorizmus, a vallási fanatizmus és a nacionalizmus.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását