2022. június 29. - Péter, Pál

Orosz műtárgyak árverése

A Sotheby,s árverési ház ezekben a napokban Moszkvában mutatja be az április 15-16-án, New Yorkban tartandó orosz műtárgyárverésén szereplő 30 legkiválóbb alkotást.A Vörös téren lévő Történelmi múzeumba, a bemutató helyszínére alig lehet bejutni, akkora
2008. március 26. szerda 13:43 - Hírextra
A legdrágábbnak Arhip Kuindzsi (1842-1910) egyik főművének számító Nyírfaliget című kép 2. változata ígérkezik, amelynek értékét 2-3 millió dollárra becsülik. A kép első változata a Tretyakov-képtárban van, a most elárverezendő második egy gyűjtő megrendelésére készült, de az illető helyett egy kijevi cukorgyáros vette meg, s most felbukkant Amerikában.

A kiállításon látható Ivan Ajvazovszkij (1817-1900), a művészettörténet talán legismertebb "tengerfestőjének" tíz alkotása. A művész az Oroszországnak az 1890-es években pusztító éhínség idején nyújtott amerikai segélyért érzett hálája jeléül egy amerikai galéria számára adományozott két képének együttes értékét 2-3 millió dollárra becsülik.

Árverésre bocsátják sok más között Ivan Siskinnek (1832-1898), a XIX. század egyik legjelentősebb orosz tájképfestőjének Az erdő belsejében című alkotását is, amelynek értékét 1,8-2,2 millió dollárra becsülik.

Az áprilisi árverésen több mint 500 orosz műtárgy - festmény, grafika és iparművészeti remek - szerepel.

A Sotheby,s az orosz műalkotások kapcsán elsősorban nem az amerikai, hanem az orosz gyűjtők (és befektetők) érdeklődésére számít, ezért mutatja be főleg orosz tárgyú árveréseinek legjelentősebb darabjait Moszkvában, de elhozza az orosz fővárosba a nyugat-európai kortárs művészek alkotásaiból májusi Londonban tartandó árverési anyagának javát is, mivel a legnagyobb árakat és árnövekedéseket jelenleg éppen a kortárs alkotások hozzák. A Kommerszant című moszkvai lap szerdán arra is rámutatott, hogy a neves árverési ház a jelek szerint alkalmazkodik a helyzethez, hogy miközben Amerikában válság van, az oroszok vásárolnak tovább. Ezt teszik az ukránok is, ezért a következő londoni orosz árverés anyagának krémjét Kijevben is bemutatják majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását