2024. május 5. - Györgyi

Magyar Viszockij-könyv Moszkvában

Viczai Péter Vlagyimir Viszockijról szóló, Magyarországon megjelent, orosz nyelvű kötetét mutatták be nagy érdeklődés mellett a moszkvai Viszockij Múzeumban kedd este. Viszockij, a legendás orosz színész, költő és bárd január 25-én lenne 70 esztendős.
2008. január 23. szerda 14:50 - Hírextra
Ebből az alkalomból jelent meg a Viszockij Múzeum kiadásában egy fotóalbum, valamint egy Viszockijról szóló összeállítás Natalja Krimova neves kritikus hagyatékából.

E két kötettel együtt mutatták be a magyar Viczai Péter 15 év Viszockijjal - A legendás bárd versei és dalai című kötetét.

A szerző az MTI kérdésére elmondta: a könyv célja valójában az orosz olvasók és kutatók tájékoztatása arról, hogy milyen Viszockij-kutatások folynak Magyarországon.

A 130 oldalas kötetben olvasható egy beszámoló az utóbbi 15 év munkájáról, Viczai Péter 24 Viszockij-fordítása orosz és magyar nyelven, valamint egy bibliográfia. Az előszót Nyikita Viszockij, a színész fia, a múzeum igazgatója, az utószót Leonyid Volodarszkij költő írta.

Viczai Péter bölcsészdiplomával rendelkezik, a Moszkvai Puskin Orosz Nyelvi Intézetben végzett, s 1996-ban ott védte meg Vlagyimir Viszockijról írt kandidátusi disszertációját, amelyet a Magyar Tudományos Akadémián honosítottak. Jelenleg a budapesti Gazdasági Főiskolán tanít oroszt, s ehhez szerzett egy közgazdászdiplomát is. Viszockijjal személyes ismeretségben állt 1980-ban bekövetkezett haláláig.

A kötetet néhány napon belül bemutatják az Orosz Írószövetség szélházában, és a moszkvai polgármesteri hivatalhoz tartozó Nemzetiségek Házában is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását