2024. április 29. - Péter

Váltás az Alkotmánybíróságon?

Nincs komoly esélye annak, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) rövidesen megüresedő két posztjára a lejáró mandátumú Kukorelli Istvánt és Bihari Mihály elnököt újraválasztják - írta a keddi Népszava.
2008. március 25. kedd 09:23 - Hírextra
Mindez csütörtökön derül ki, akkorra hívta össze az Országgyűlés elnöke az alkotmánybírákat jelölő bizottságot. Az Ab jelenleg teljes létszámmal működik, júniusban jár le Bihari és Kukorelli mandátuma.

A Népszava úgy tudja, hogy a kormánypártok közös jelöltet próbálnak találni, de a minden szempontból alkalmas jelölt egyelőre nincs meg. Állítólag volt olyan, akinek személyében egyet tudtak volna érteni, de az illető nem vállalta volna a felkérést. A leköszönő tag és a távozó elnök újraválasztása azonban mindeddig nem merült fel a kormánypártoknál.

A Fideszben sincs egyelőre testületi (elnökségi) döntés arról, hogy ki legyen az új bíró. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően az egyik posztra az ellenzék, a másikra a kormányoldal tesz javaslatot, így az egyik jelöltet a Fidesz a KDNP-vel közösen nevez­heti meg.

Bihari és Kukorelli újraválasztásának ügye a lapnak nyilatkozó fideszes politikusok szerint is gyorsan lekerülhet a napirendről, hiszen ha valamelyik oldal elveti ezt a lehetőséget, akkor felesleges erőltetni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását