2024. május 4. - Mónika, Flórián

Angiológiai rehabilitációs központ létesül

A kapuvári kórház 750 millió forint támogatásban részesül angiológiai rehabilitációs központ kialakítására az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében - közölte Molnár Csaba, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára csütörtökön sajtó
2008. október 9. csütörtök 21:53 - Hírextra
Az érrendszeri megbetegedésben szenvedők kezelését szolgáló centrum 830 millió forintos beruházási költségéhez nyerte meg a támogatást uniós forrásból kormányzati társfinanszírozással a Rába-közi kisváros. A fennmaradó hányad az önrész - mondta a politikus.

Hámori György polgármester a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra: a vérkeringési zavarban szenvedő betegek rehabilitációjának kiszélesítését jelölték meg lehetséges fejlesztési iránynak, miután 2007 tavaszán döntés született az aktív ágyak megszüntetéséről.

A kapuvári kórházban négy évtizede sajátos eljárással, úgynevezett szénsavgáz-fürdő kúrával kezelik a vérkeringési zavarban szenvedő betegeket. A fürdőhöz szükséges alapanyagot, a mínusz 79 Celsius-fokos szilárd szén-dioxidot - köznyelven szénsavhónak is nevezik - a közeli Répcelakról szállítják naponta a kórházba. A szénsavhó forró víz hozzáadására gyorsan párolog és sűrű szénsavgázt termel. A felszívódó gáz hatására a bőrerek kitágulnak és javul a keringés.

A gyógyítás feltételeinek javítását szeretnék elérni a fejlesztéssel. A meglévő épületet felújítják és háromszintes új szárnnyal bővítik a tervek szerint. A centrum egyszerre 130 fekvőbeteget tud fogadni.
A polgármester kiemelte: az országban egyedülálló kezelés iránt nagy az érdeklődés, sokan keresik fel az egészségügyi létesítményt az ország minden részéből. Kitért arra, hogy a kezelés eredményeként számos beteg ember amputálásra ítélt végtagját sikerült megmenteni. A kezelést a társadalombiztosítás finanszírozza.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását