2024. április 19. - Emma

Szezonális kiállítás

Játékosság, humor és irónia, nyersesség, gorombaság és a magány egyaránt megjelenik a budapesti OCTOGONart galéria Szezon című új kiállításán, amely öt fiatal képzőművész, Duliskovich Bazil, Baranyai B. András, Mayer Hella, Verebics Katalin és Verebics Ág
2008. július 28. hétfő 18:54 - Hírextra
A szeptember 6-ig látogatható tárlatot bemutatva Klimó Károly képzőművész kiemelte: a fiatal nemzedéket a könnyedség, a játékosság, a humor jellemzi, amely kellő felkészültséggel, tehetséggel párosul; alkotásaik a jelen derűs tükrét adják, szemben az idősebbek görcsös komolyságával, világmegváltó attitűdjével.

Duliskovich Bazil Aki számít című festménye most először szerepel a nyilvánosság előtt; az antik tablóra emlékeztető képről 31 gyerek néz komoly tekintettel az érdeklődőre, a barnás szín árnyalataival eljátszó alkotó egy kisfiút ábrázol csupán fehér ingben, aki így "tűnik ki" a többiek közül. Duliskovich Bazil másik két festményén, a Már nem félek és a Más világ című alkotásokon szintén a barnák, bézsek és sárgák uralkodnak.

Baranyai B. András erősen ironikus, szarkasztikus képein a modern reklámgrafika eszközeivel jelenik meg a világ és a kor abszurditása. Digitális printjein taknyos orrú kutya, reflektorfényben álló robot és balatoni hullámlovas látható. Csipeszember, mágnespatkó, tölcsér és hangvilla alkotta szobát ábrázoló képe a Pokol a gyerekszobában címet viseli.

Gyerekszemmel, sajátos képkivágásokkal, alulról láttatja a világot Mayer Hella: kisméretű képein egyebek mellett zöld sövény, szaladó gyerek, kerek szökőkút, narancssárga templombelső jelenik meg. A művész színesre pácolt papírképei idillikus, bájos világot mutatnak be, amelyet "beszélő" címei egészítenek ki: Jobb volna ma ezüst cipőt venni, Nem hallatszik a ruha suhogása, Nem lefele szökik a víz.

Verebics Katalin bárányt ábrázoló, Harry élni fog című festménye és erotikus jeleneteket bemutató metszetei ezen a tárlaton láthatók első alkalommal. Mint egykori tanára, Klimó Károly fogalmazott, a művek nyersessége, gorombasága mentes a most divatos erotikától, az alkotások sokkal inkább az identitásváltás nehézségeire utalnak.

Verebics Ágnes képein a képzőművész szerint a magány, a lelki élet apró rezdülései, az egzisztenciális drámával foglalkozó ember problémái jelennek meg. "Feketefehér" sorozatának egyik darabja mellett egy feszülő felsőtesthez tapadó íjat ábrázoló munkáját láthatja az OCTOGONart Szezon című kiállításán a közönség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását