2024. április 25. - Márk

Magyar szervezésű dzsesszfesztivál

Gadó Gábor gitárművész szerzeményeiből összeállított nagy sikerű koncerttel hétfőn este megkezdődött Párizsban a franciaországi külföldi kulturális intézetek által életre hívott Jazzycolors dzsesszfesztivál.
2007. november 20. kedd 15:28 - Hírextra

Ötödik alkalommal kerül megrendezésre november 19. és 30. között 14 ország zenei tehetségeinek és párizsi kulturális intézeteinek közreműködésével az a nemzetközi dzsesszfesztivál, melynek élén az idei évtől Ecsedi-Derdák András, a Párizsi Magyar Intézet (PMI) igazgatója áll.

Michael Wellner-Pospísil, a párizsi Cseh Kulturális Intézet igazgatója kilenc másik intézetigazgatóval
együtt 2002-ben azzal az ötlettel alapította a dzsesszfesztivált, hogy a kulturálisan elkényeztetett 64 milliós Franciaországban a kisebb országok összefogva, közös zenei rendezvénnyel hívják fel a figyelmet saját tehetségeikre. A cseh kulturális központ igazgatójának lejárt a kiküldetési ideje, s tőle a magyar igazgató vette át a Jazzycolors menedzselését.

Az idei fesztivál fővédnöke az európai modern dzsessz ötven éve színpadon lévő kiemelkedő alakja, a svájci Daniel Humair dobos, aki maga hívott vendégeket a svájci intézetben rendezett nyitókoncertre. A teltházas dzsesszesten a dobos egyik oldalán Gadó Gábor gitárművész, a másikon pedig Sebastian Boisseau francia nagybőgős játszott. Valamennyi számot a magyar gitáros kelet-európai népzenéből táplálkozó kompozícióira improvizálta a három zenész.

A következő tíz napban katalán, koreai, észt, finn, japán, litván, lengyel, cseh, román, szerb, szlovák, svéd dzsessz-zenészekkel ismerkedhet a fesztivál több ezer fős közönsége az egyszerre több helyszínen zajló zenei rendezvénysorozaton.

Magyarországot a 2005-ben alakult Naketina-Different Bop Session zenekar képviseli. A magyar népzene gyökereiből táplálkozó, dzsesszimprovizációkkal bővített dallamokat Lakatos Erika énekli, s ifjabb Szakcsi-Lakatos Béla, a legendás Szakcsi zongorista generáció tagja Bartók akkordjaival gazdagítja, így fűszerezve klasszikus és modern elemekkel a hangzást. A magyar művészek pénteken lépnek fel a cseh kulturális intézetben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását