2024. április 28. - Valéria

A szűrő-roadshow állomásai

Cukorbetegséget, látás- és hallásromlást, de több bőrrákos esetet is találtak a szakorvosok Veszprémben, a SZ.É.P. - Szűréssel az Életért Program utolsó vidéki állomásán, amelyen több ezren kerítettek sort régóta halogatott vizsgálatokra.
2008. március 24. hétfő 20:39 - Hírextra
A szombati eseményről kiadott közlemény szerint minden második szűrés emelkedett, vagy magas koleszterinszintet mutatott. Az ÁNTSZ mérést végző munkatársai szerint figyelmeztető jel, hogy akadtak olyan idősebb látogatók, akik még soha nem vettek részt hasonló vizsgálatokon.
Sokaknál mértek magas vagy a normális érték felső határán lévő vérnyomást és minden tizedik látogatónak volt magas a vércukorszintje. A kiemelkedő értékeket hemoglobin a1C vizsgálattal is ellenőrizték, így négy látogató a veszprémi szűrőnapon tudta meg, hogy cukorbeteg.

Hat esetben fedezett fel bőrrákra utaló jelet a professzionális melanomát szűrő szakorvos.
A szemészeti szűrésen résztvevők jelentős részének további kivizsgálást javasolt a szakorvos, legtöbbjük ugyanis nem a megfelelő dioptriájú szemüveget hordja. A tapasztalatok szerint a kiszűrtek 80 százaléka megfogadja a tanácsot és elmegy az ajánlott szakrendelésre.

Veszprémben második alkalommal nyílt lehetőség digitális vérnyomás- és EKG-mérésre. A rossz eredményeket több méréssel is ellenőrizték az ÁNTSZ munkatársai, a többszöri rossz érték esetén pedig a háziorvoshoz irányították a pácienseket.

Ingyenes szűrővizsgálatokkal legközelebb március 30-án, vasárnap Budapesten, a Syma Rendezvényközpont C csarnokában várja a látogatókat a kormány által kezdeményezett Szűréssel az Életért Program.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását