2024. április 30. - Katalin, Kitti

Civilek a menekülttábor mellett

Hét civil szervezet tiltakozik az ellen, hogy Debrecenből ki akarják telepíteni a menekülteket befogadó állomást - erről közleményben tájékoztatták pénteken az MTI-t.
2008. március 22. szombat 08:57 - Hírextra

A fideszes többségű debreceni közgyűlés csütörtökön döntött úgy, hogy kezdeményezi a menekülteket befogadó állomás kitelepítését Debrecenből. A közgyűlés szerint a jogszabályváltozás miatt a jövőben a korábbiaknál sokkal nagyobb számban mozognak majd a városban olyan "bizonytalan státusú" emberek, akiknek jelentős része nem fogja megkapni a kérelmezett státust, azaz távozniuk kell az országból.

Az ilyen körülmények között elhelyezett menekültek a legkevésbé érzik otthonuknak Debrecent, a város számukra csak átmeneti szálláshely, amelynek tradíciói, kulturális, erkölcsi és tárgyiasult értékei semmilyen kötődést nem jelentenek - mondta Kósa Lajos (Fidesz) polgármester, aki emlékeztetett arra is, hogy a menekülttábor lakói eddig is gyakran követtek el vagyon elleni bűncselekményeket, 2007-ben például 146 szabálysértést.

A menekülttábor kitelepítése ellen tiltakozó civil szervezetek a távirati irodához eljuttatott közleményükben azt írták, Debrecenben 1995 óta működik a menekülttábor, ezért érthetetlen a város vezetésének jelenlegi terve, a felhozott érvek pedig alaptalanok.

Hozzátették: tapasztalat szerint a hazájukból üldöztetés elől menekülő, védelemért folyamodó emberek az elkeseredésüket nem jogsértő cselekményekkel fejezik ki. "Bizonyosan valótlan állítás, hogy a helyi szabálysértések 10 százalékát tavaly menekültek követték volna el. A külföldiek által elkövetett szabálysértések száma Kósa Lajos elmondása szerint 146, az pedig lehetetlen, hogy Debrecenben egy év alatt összesen 1.460 szabálysértést követnének el.

Valószínű, hogy csupán közlekedési szabálysértésen ennél több személyt kapnak rajta" - tették hozzá. Megjegyezték: az utóbbi években a menekültek száma jelentősen csökkent, ugyanakkor korábban a magasabb létszámuk idején sem voltak jelentős problémák.

Arra hívták fel a fiygelmet, hogy Kósa Lajos kijelentésével ellentétben a menedékkérők nem jelentenek különös biztonsági kockázatot a társadalomra, egy demokratikus országban a többségtől eltérő kulturális és társadalmi háttér sem indokolhat diszkriminatív fellépést egy társadalmi csoporttal szemben. A menekültek támogatása és befogadása erkölcsi és egyben jogi kötelezettség.
A debreceni közgyűlés kezdeményezése ellen a Menedék Egyesület, az Artemisszió Alapítvány, a Cordélia Alapítvány a Szervezett Erőszak Áldozataiért, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány - Demnet Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság, az Oltalom Karitatív Egyesület és a Szubjektív Értékek Alapítvány tiltakozott.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását