2024. április 25. - Márk

Kósa Lajos az igazságtalanságról

Kósa Lajos szerint igazságtalan a panelprogram, Debrecen polgármestere erről pénteken egy debreceni felújítás alatt lévő panelház előtt tartott sajtótájékoztatón beszélt.
2008. március 7. péntek 20:49 - Hírextra
A polgármester azt kifogásolta, hogy azok a polgárok, akik például az 1950-es években épült családi házban laknak, amelyek ugyanolyan korszerűtlenek, mint a panellakások, a felújításhoz nem kaphatnak állami, illetve önkormányzati támogatást a program keretében.

Kósa Lajos ugyanakkor kifogásolta azt is, hogy az állam csak látszólag támogatja a felújításokat.
Az igazi költségviselő az önkormányzat és a lakó - tette hozzá a cívisváros polgármestere, mert szerinte azt az egyharmados támogatást, amit az állam ad, azt adók formájában teljes egészében vissza is veszi.

Kósa Lajos szerint az államnak a jelenlegi egyharmad résznél nagyobb arányban kellene támogatnia a lakásfelújításokat.

Debrecen polgármestere beszámolt arról, hogy 2005-ben és 2006-ban 37 társasházi lakóközösség 2.463 lakással pályázott sikeresen a panelprogram keretében a cívisvárosban. Ezek a közösségek összesen 669,5 millió forint önkormányzati támogatást kaptak.

Megemlítette, hogy 2007-ben nem volt ilyen pályázat, 2008-ben pedig a meghirdetett panelprogram több módosítást is tartalmaz az előző évekhez képest. Szerinte sok problémát fog még okozni, hogy a pályázók most közvetlenül a társasházak, s az önkormányzatok pedig támogathatják a pályázatokat, vagyis nem kötelezettek az egyharmados támogatásra.

Megjegyezte, hogy az önkormányzatok egyébként gyakorlott pályázatíróinak is komoly munkát jelentett a panelprogramban való részvétel, így a lakóközösségeknél még nagyobb lesz majd az ilyen jellegű gond.

Debrecen önkormányzata egyébként ebben az évben 350 millió forintot különített el a panelprogram támogatására - tette hozzá Kósa Lajos.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását