2024. május 6. - Ivett, Frida

Moszatból üzemanyag

Speciális készülékekben tenyésztett algából állít elő gépkocsi meghajtására alkalmas biodízelolajat egy dnyipropertrovszki feltaláló. A moszatból nyert bioüzemanyag ipari méretekben való előállításában reménykedő Petro Csernov a kijevi Fakti napilap csütö
2008. március 21. péntek 08:45 - Hírextra
Az újság fényképeket is közöl a karvastagságú üvegcsövek rendszeréből álló berendezésről, amelyben az alga szaporodik. A feltaláló elmondása szerint a rendkívül gyorsan osztódó növényparányokat 24 fokos állandó hőmérsékleten tartja. A meleget olyan dízel-áramfejlesztő biztosítja, amely algaüzemanyaggal működik.

A megfelelő mennyiségűre szaporodott moszatot Csernov tízóránként "lehalássza", a masszából kipréseli az olajat, a visszamaradó, állatok etetésére alkalmas préspogácsát pedig eladja. Mint vázolta, az általa használt különleges algafajnak igen nagy, legalább 80 százalékos a zsírtartalma. A moszattenyészetet egy kutatóintézettől kapja.

A növényparányok szaporodási sebességére jellemző – tette hozzá -, hogy megfelelő környezet esetén 40 óránként megduplázzák a saját tömegüket. A táptalajukul szolgáló közeget a feltaláló olcsó kémiai vegyületek és nyomelemek speciális keverékéből állítja elő. Szerinte a befektetés gyorsan megtérül, mert az általa nyert biodízel literje mindössze 2,2 hrivnyába (kb. 73 Ft), azaz a töltőállomásokon kapható gázolaj árának kevesebb mint felébe kerül.

Csernov azt is elmondta, hogy tankolásnál az ipari és a biodízelolajat megfelelően 60 és 40 százalék arányban keveri, ám gépkocsija kipufogógázában a szokásosnál 70 százalékkal kevesebb a káros anyagok aránya. A találmánya jövőjét illetően optimista feltaláló szerint az algás "biüzemanyag-reaktor" iránt komoly érdeklődés mutatkozik, három berendezést már eladott, ezek Ukrajna különböző helyein működnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását