2024. május 11. - Ferenc

A tálalás is legyen különleges

Nemcsak az étel, a tálalás is fontos ünnepkor. Íme egy ötlet, mellyel a vendégvárás különleges lesz.
2008. március 21. péntek 19:58 - Hírextra
Könnyebb "túlélni" ezt az ünnepet, ha csak a családot kell ellátni finom falatokkal. Viszont ha 2-3 főnél több vendég jön, akiket a háziasszony el akar kápráztatni, létezik egy praktikus és elegáns megoldás az ételek elhelyezésére. Ez pedig a büféasztal.

– A húsvétot illik megtisztelni azzal, hogy ilyenkor elővesszük az ünnepi evőeszközöket, a szebb tányérokat, és odafigyelünk a dekorációra is. Az ebédlőasztal mellett készítsünk elő a helyiség másik végében egy büféasztalt, amelyre meleg és hidegételt is lehet helyezni az étkezéshez szükséges összes kellékkel együtt – mondta el Stroh Péter, éttermi mester a Netbulvárnak.

A büféasztalon legyenek ott a tányérok, evőeszközök, szalvéták és a poharak is, melyekbe sohase töltsük ki előre az italt! Nem maradhat el a kenyérkosár sem, és az is megoldható, hogy a meleg ételt elfogyasztásához szükséges hőfokon tartsuk. A hidegtálakban lévő hússzeletekbe bökjünk fogpiszkálót, hogy amikor letakarjuk, a fólia ne ragadjon bele az ételbe.

Ma már a hagyományos kerek tányérok mellett megjelentek a négy-, hat- és nyolcszögletes tányérok is. Ezek rendkívül mutatósak és praktikusak. Egyre elterjedtebbek az átlagnál nagyobb méretű lapostányérok - ezt svájci tányérnak hívják és minimum 30 centiméter átmérőjű -, amelyekről könnyebb "kulturáltan" enni, hiszen van elég hely ahhoz, hogy az első falatok ne kerüljenek a terítőre.

A poharakra is ügyeljünk, hiszen minden italhoz másik való. A borok közül a legkisebb, egy decis pohárba a csemegeborokat öntsük. Ilyenek az aszúk és cherry borok. Nagyság szerint a sorban a következő a fehérboros pohár, majd a rosé, végül a legnagyobb a vörösboros, amelynek mérete változó lehet. A söröspoharaknál a kétdecistől a félliteresig minden előfordulhat. A pezsgőt hosszúkás, vékony, talpas pohárban kínáljuk.

A borokat 12-13 fokon kell fogyasztani, viszont ennél két fokkal hidegebbre hűtsük, mert amíg kitöltjük és elfogyasztjuk felmelegszik. A pálinkát és a gyógyfűvel készült italokat pedig tilos hűteni! A hagyományos húsvéti ételek közé tartozik a bárány, a pulyka, a sonka, melyet tormával, tojással és különböző zöldségekkel tálalhatunk. A retek, az újhagyma, a paradicsom és a paprika kiváló kiegészítői az ünnepi húsos lakomának.



Forrás: netbulvar.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását