2024. május 13. - Szervác, Imola

Több száz roma készül a vakvilágba

Az utóbbi napokban ismét olyan hírek láttak napvilágot, hogy - elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei - roma családok letelepedés és munkavállalás céljából Kanadába készülnek - írja a Magyar Hírlap.
2008. március 20. csütörtök 09:58 - Hírextra

A romákat többek között megint külföldről hazatérő "vállalkozók" kecsegtetik a boldogabb élet reményével, de valószínűleg sokuk csak hasznot akar húzni az utaztatásból. A tervezett kivándorlás hátterében feltehetőleg az áll, hogy Kanada március 1-jén megszüntette a vízumkényszert hazánkkal szemben. A korábbi tapasztalatokból kiindulva a Külügyminisztérium, a kanadai nagykövetség és a kisebbségi ombudsman is megfontoltságra inti a készülődő romákat. Carol Turner, az észak-amerikai ország nagykövetségének tanácsosa arra hívta fel a figyelmet, hogy szívesen várják a látogatókat és tanulni vágyókat, de a bevándorlási szándékkal érkezőknek vízumra van szükségük, anélkül visszafordítják őket. Kitoloncolás vár azokra is, akik illegálisan munkát vállalnak.

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman tegnap egy tájékoztató brosúrát mutatott be, amely a legfontosabb tudnivalókat tartalmazza. A nyomtatványt a közeljövőben eljuttatja az érintetteknek. Kállai közölte: nem akar senkit lebeszélni a távozásról, de aki mindenét feladva, tájékozatlanul vág neki az útnak, könnyen bajba kerülhet. Mivel uniós országból érkeznének, a magyarországi romáknak nincs esélyük, hogy menekültstátust kapjanak Kanadában, amely gazdasági menekülteket sem fogad be. A Roma Sajtóközpont információi szerint a figyelmeztetések ellenére Baranya megyéből több százan útnak indulnának, akár úgy is, hogy a kitoloncolást kockáztatva feketén vállalnak munkát.

Forrás: HavariaPress
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását