2024. május 9. - Gergely

Régóta várt döntés

Régóta várt döntésnek nevezte Koszovó függetlenségének magyarországi elismerését a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szerdán Budapesten.Fontos, hogy a döntésnek a Vajdaságban élő magyar közösség egyetlen tagjára nézve se legyen kedvezőtlen következ
2008. március 20. csütörtök 06:43 - Hírextra

Hozzátette: arra kérte a szerb kormányt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy garantálható legyen a vajdasági magyarság minden tagjának személyi és vagyoni biztonsága. A VMSZ elnöke szerint a szerbiai rendőrség és a bűnüldöző szervek felkészültek arra, hogy minden esetleges kilengést megakadályozzanak, illetve az elkövetőket a törvény színe elé vigyék.

Arra a kérdésre, hogy vajon a koszovói függetlenség elismerése kapcsán Szerbiában tapasztalni lehetett-e a szélsőséges erők valamiféle fenyegetőzését, Pásztor István azt mondta, az utóbbi napokban a Szerb Radikális Párt magas rangú képviselőinek voltak olyan sajtónyilatkozatai, amelyek "tartalmazzák magukban a veszélyre való utalást", de más egyébről nem tud beszámolni.

A VMSZ elnöke a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) ülésén vett részt Budapesten. Ugyanezen a rendezvényen jelen volt Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) elnöke is, aki a záró sajtótájékoztatón elmondta: korábban azt kérték, a magyar kormány Koszovó elismerésével egy időben jelentse ki, hogy támogatja a vajdasági magyarság autonómia-törekvéseit. "Sajnálom, hogy ez nem történt meg" - tette hozzá.

A KMAT elnöke, Tőkés László erdélyi református püspök, európai parlamenti képviselő az MTI kérdésére azt mondta, szerinte az erdélyi magyarságban mindenki egyetért azzal, hogy el kell ismerni Koszovó függetlenségét, és ilyen értelemben kedvező fogadtatást kapott a magyar kormány lépése.
"A titkosszolgálat még intenzívebben lát munkához, még inkább megfigyeli az erdélyi autonomistákat" - fogalmazott Tőkés László arra a kérdésre, hogy a döntésnek lehet-e valamilyen hatása az erdélyi magyarságra. Hozzátette: autonómia melletti állásfoglalásai miatt őt abban akadályozzák, hogy az Európai Parlament néppárti frakciója felvegye tagjai közé. Tőkés László szerint ugyanakkor most leginkább a délvidéki magyaroknak van szükségük az egész magyar nemzeti közösség szolidaritására.

A budapesti KMAT-tanácskozáson részt vett Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke, a Fidesz külügyi kabinetvezetője is. Elmondta: megelégedéssel és egyetértéssel vették tudomásul a kormány Koszovóval kapcsolatos döntését.

Úgy ítéltük meg, hogy ez a térség stabilitását szolgálja, így a magyar állampolgárok érdekével és a vajdasági magyarok érdekeivel is összhangban áll - közölte Németh Zsolt. Arra a felvetésre, hogy egyes EU-tagállamok nem akarják elismerni Koszovót, a fideszes politikus kijelentette: a vita jelzi, hogy számos ország a térségben felelőtlenül viszonyul a külpolitika fontos kérdéseihez, és nem a térség biztonságpolitikai szempontjai, hanem kifejezetten belpolitikai megfontolások alapján alakítja ki álláspontját.

"Ezzel gyengítik az EU egységes, közös külpolitikájának megvalósítását" - jegyezte meg. Németh Zsolt ugyanakkor kitért arra, hogy a vajdasági és a többi határon túli magyar közösség esetében ez a nézetkülönbség nem tapasztalható, a tanácskozáson jelen lévő tagpártok teljesen egységesek voltak a koszovói függetlenség támogatásában. Hozzátette: különösen nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az Ahtisaari-tervben szereplő kisebbségi autonómia valós megoldást jelenthessen a koszovói szerbek számára, hiszen a határon túli magyarok is éppen az ilyen típusú autonómiában látják jövőjük és biztonságuk garanciáját.

Németh Zsolt egy kérdésre válaszolva sajnálatosnak nevezte, hogy a kormány részéről senki sem vett részt a KMAT tanácskozásán, pedig ő úgy tudja, kapott meghívást a kabinet. Tőkés László viszont elmondta: nem vetődött fel, hogy a kormány képviselőit meghívják, de ő maga találkozni fog Göncz Kinga külügyminiszterrel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását