2024. április 19. - Emma

Eredményes és érzelemgazdag év

Eredményes és érzelemgazdag évadot zárt a veszprémi Petőfi Színház - mondta Oberfrank Pál, az intézmény igazgatója a vasárnapi évadzáró társulati ülésen.
2010. június 13. vasárnap 22:56 - HírExtra
Gondoljunk csak az évad első bemutatójára, a Régimódi történetre, amely rendkívüli "érzelmi viharok közepette született meg" és "katartikus pillanat" volt, és valószínűleg meghatározta az egész évadot is - hangsúlyozta az igazgató, aki arra emlékeztetett ezzel, hogy a Szabó Magda-darab premierjének napján jutott el a társulathoz a színház igazgatójának, Bujtor Istvánnak a halálhíre.

Oberfrank Pál köszönetet mondott azért, hogy őt, az új igazgatót - úgy érzi - "jó szívvel elfogadta" a közönség és a társulat. Közlése szerint az eredményes évad azt is jelenti, hogy mindenkinek tudnak évad végi jutalmat fizetni.

A színi direktor szerint "csúcselőadásnak" a Régimódi történet nevezhető, huszonötször játszották telt házzal. Ez a darab nyerte el a színházi vándorfesztivál legjobb előadása címét is, Bajcsy Máriát pedig a legjobb főszereplő díjával ismerték el.

Az igazgató tájékoztatása szerint a 2009/2010-es évadban 236 előadást tartottak - harminchattal többet, mint az előző évadban -, ebből 170 volt a nagyszínpadi előadás, 31 vendégszereplés, 35 pedig kamaraszínházukban, a Latinovits Játékszínben "ment le". Elmondta továbbá, hogy 46 ezren bérlettel látogatták az előadásaikat, és összesen 90 ezren nézték meg a darabjaikat ebben az évadban. A nagyszínház látogatottsága 98,5 százalékos volt - tette hozzá.

Talabér Márta, a fenntartó Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő megköszönte a társulat, és külön az igazgató munkáját, aki szerinte bizonyította - mint a pályázatában is írta -, hogy folytatja a Bujtor István által megkezdett munkát. Oberfrank Pál és Eperjes Károly ketten jelentik a bizonyosságot, hogy folytatódik az elmúlt két évben elkezdett, jó irányú színházépítő munka - vélekedett. Mint mondta: a veszprémi színházba visszatértek a nézők és ismét jó híre lett az országban.

Szép évad volt, katartikus pillanatokkal is - értékelt Eperjes Károly, a színház művészeti tanácsadója. Szavai szerint az új évad "kicsit nehezebb" lesz, most már "átlépünk a három nehéz, két könnyű bemutató" kategóriába. A művészeti tanácsadó elmondta, hogy nyáron is fellépnek több darabbal például Tihanyban, Szentendrén és Nyíregyházán.

Horváth Lászlóné, a színház gazdasági vezetője arról tájékoztatott, hogy 2010-ben 610 millió forint az intézmény költségvetése, amelyből 203 millió forintot tesz ki az állami támogatás, 154 milliót ad a fenntartó megyei közgyűlés, 19 milliót a város önkormányzata, a többi pénz pedig a jegybevételekből és a szponzoroktól származik.

A Petőfi Színházban az évad végén ítélik oda a Petőfi- és a Latinovits-díjat: az előbbit Csarnói Zsuzsanna, az utóbbit Mojzes Gabriella színművész vehette át.

Oberfrank Pál az MTI-nek elmondta: csak egy művész távozik a színháztól - Gula Péter a fővárosi Magyar Színházhoz megy -, érkezik viszont a jelenleg 29 tagú társulathoz Kéri Kitty, Trokán Anna és Horváth Zoltán.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását